Az igazi Rákóczi-túrós: így készül a méltán híres sütemény az eredeti recept szerint
Klasszikus, csodálatos

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A közhiedelemmel ellentétben a kultikus süti nevét nem Rákóczi fejedelemről, hanem kitalálójáról, Rákóczi János szakácsmesterről kapta. Mivel a mester 1964-es Konyhaművészet című könyvében meg is örökítette a Rákóczi-túróslepény receptjét, így mi is azt követtük, hogy kiderüljön, milyen is az igazi, eredeti Rákóczi-túrós.

Hát, finom. Van benne omlós tészta, citromhéjjal elkevert édes túró, a tetején pedig habcsók és sárgabarack lekvár. Ja, és ha szereted, még mazsola is.

A Rákóczi túrós nem egyszerű sütemény, cserében viszont máig fennmaradt klasszikus. Az a recept pedig, ami évtizedek alatt nem kopik ki a köztudatból, az minden bizonnyal meg is érdemli, hogy ottmaradjon.

Nem lesz rövid menet

Legalább négyszer kell nekiállni: először meg kell sütni az omlós alapot, majd el kell készíteni a túrós tölteléket. Ezután dolgozni kell még egy sort a tetején a habbal, és még a lekvárt sem csak egyszerűen rá kell tenni, hanem pontosan bele kell találni a négyzetekbe. Szóval, remek szórakozás, ha van egy fél napod, és minden bizonnyal a jutalmad sem marad el.

Rákóczi túrós

4708050 ee3c4fcdb2745c911f05b62152320333 wm

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 250 gramm A tésztához: liszt
  • 2 darab tojás sárgája
  • 60 gramm cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 10 dekagramm tejföl
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 10 dekagramm tejföl
  • 1 csipet
  • 3 darab A túrós réteghez: tojás sárgája
  • 2 darab tojás fehérje
  • 15 dekagramm porcukor
  • 20 dekagramm tejföl
  • 50 dekagramm túró
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 4 dekagramm mazsola
  • 2 darab szikkadt zsemle
  • 5 dekagramm A szóráshoz: édes keksz v. babapiskóta szétmorzsolva
  • 2 darab A tojáshabhoz: tojásfehérje
  • 8 dekagramm porcukor
  • 1 üveg sárgabarack lekvár
Recept idők

Elkészítés:

Az alap omlós tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, és pihentetjük fél órán át.

Közben sütőpapírral bélelünk ki egy közepes méretű tepsit/nagyobb tortaformát, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd a sütőpapírra helyezzük, villával sűrűn megszurkáljuk, és 12 perc alatt elősütjük.

A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, kiterítjük egy nagyobb felületre, és száradni hagyjuk.

A zsemle héját eltávolítjuk, belsejét kis darabokra tépkedjük, és felhasználásig félretesszük.

Elkészítjük a túrós réteget: A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a sárgákat habosra keverjük a porcukorral. Az utóbbihoz hozzáadjuk az áttört túrót, a citromhéjat, a tejfölt, a zsemlekockákat, a mazsolát, és kikeverjük. A legvégén óvatosan összeforgatjuk a felvert tojásfehérjehabbal.

Az elősütött tésztalapot megszórjuk az édes kekszmorzsával, majd ráadagoljuk a túrós keveréket, és 150 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük, hogy megszilárdult-e a töltelék. Ha igen, akkor kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy kicsit hűljön.

Elkészítjük a tojáshabot: a fehérjéket habbá verjük, úgy, hogy amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a cukrot, hogy szép, fényes, kemény habot kapjunk. (A tojáshab mennyiségét lehet duplázni is.)

Habzsákból a túrós réteg tetejére nyomjuk a habot rácsos mintát képezve. 140 fokos nyitott ajtajú sütőben kb. 10-15 perc alatt kiszárítjuk a tojáshabot, majd kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk a süteményt.

Ha teljesen kihűlt, habzsákba töltjük a lekvárt és a rácsközökbe nyomjuk. Kevésbé precízek egyszerűen oda is kanalazhatják.
Ezt is szeretjük