Főzni sem kell az andalúz fokhagymalevest - roppanós szőlővel és mandulával az igazi

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A főzés nélkül készíthető levesek hatalmas népszerűségnek örvendenek nyáron. Az ajo blanco egy andalúz fokhagymaleves, de ahogy elnézem az éghajlatváltozást, hamarosan nálunk is el fog terjedni. A nevét a fokhagymáról és a fehérségéről kapta, csak turmixolni kell, és nagyon finom.

A fokhagymán, mandulán és szikkadt kenyérbélen kívül szinte már csak az elmaradhatatlan olívaolaj kell bele, na meg egy kis víz, és már kész is a hideg leves. A tetejére pedig szőlőszemeket tesznek tálaláskor, aminek most már itt a szezonja.

A szőlő édessége ügyesen ellensúlyozza a fokhagyma harsányságát, és kiegészíti a mandula lágyságát - jól kitalált ízkompozíció ez. Úgyhogy, tényleg itt az ideje, hogy meghonosodjon nálunk is ez a leves. Kezdjük magunkon!

Bármilyen idénygyümölccsel jó

Természetesen más gyümölcsökkel is működik, szezontól függően tehetünk rá tálaláskor bármit. Most aztán tényleg nem kell ezen sokat gondolkozni, csak ki kell menni a piacra, és rá kell bökni a leggusztusosabbra.

Ajo blanco (Hideg andalúz fokhagymaleves)

ajo blanco

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 10 dekagramm szikkadt kenyérbél
  • 3 evőkanál borecet
  • 6 deciliter víz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dekagramm hámozott mandula
  • 2.5 deciliter olívaolaj
  • ízlés szerint
  • 2 marék szőlőszemek
Recept idők

Elkészítés:

Az ajo blanco elkészítésének van egy hosszabb, és egy rövidebb elkészítési formája. A hosszabb az, amikor hagyjuk összeérni az ízeket, a rövidebb pedig az, amikor ezt az időt kihagyjuk. Mivel az idejével mindenki maga gazdálkodik, mindenki döntse el, hogy melyiket választja.

A szikkadt kenyérbelet egy tálba tesszük, és meglocsoljuk az ecettel és egy deci vízzel. Ha van időnk, akkor betesszük a hűtőbe állni.

Közben megpucoljuk a fokhagymát, durvára vágva hozzáadjuk, ahogy a mandulát, az 1 deciliter olívaolajat és a sót is. Ha van időnk, ismét állni hagyjuk néhány órára. Ha nincs, haladunk tovább.

Ezt a keveréket összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a másfél deciliter olívaolajat is, amivel alacsony fordulatszámon tovább turmixoljuk, hogy selymes állagú emulziót kapjunk.

Öntünk hozzá fél liter hideg vizet, és jól elkeverjük. Ha ragaszkodunk a maximális selymességhez, átszűrjük a levest, közben kanállal segítünk a nagyobb daraboknak átjutni a szitán.

Ha van időnk, tálalásig ismét hagyhatjuk állni pár órát, ha nincs időnk, akkor nem. A tetejére félbevágott, kimagozott szőlőszemeket teszünk.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük