A mézes-paradicsomos csirkének még a csontját is leszopogatjuk
Édes, savanyú, csípős és ropogós - megnyalod utána a tíz ujjadat

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Most, hogy már megszoktuk a hőséget, és egyre bátrabban merészkedünk be a konyhába, itt az ideje, hogy süssünk valami könnyen-gyorsan elkészíthető, finom, és ismerős húst. Mit szólnál egy mézes-paradicsomos, talán kicsit csípős csirkéhez?

A csirkének nemcsak melle van, habár kétségtelenül az a legnépszerűbb része. A comb és a szárnyak másik ligában játszanak, ott, ahol a szaftos, csodás ízek, és az izgalmak laknak. Ahol a csontok, a bőr szintén hozzáteszi a magáét, és a kisülő zsírral keveredve minden íz életre kel.

Most, hogy így kedvet csináltunk a csirkecombhoz és szárnyhoz, vásároljunk is be belőlük jól, zuttyintsuk nyakon valami szósszal, ha van időnk, érleljük kicsit, ha nincs, akkor toljuk be a sütőbe, lesz, ami lesz. Csalódni már semmiképpen sem fogunk.

A méz és a paradicsom jó párosítás, főleg, ha a fűszerezés is megfelelő hozzá. Ha nem riadsz vissza a csípőstől, nyugodtan tehetsz bele csilit is. A méz és a paradicsom cukortartalma gusztusosan odakaramellizálódik a húsra, ami átveszi az összes ízt. Mennyei lesz, közben meg csak öt percet kellett dolgoznunk az egésszel. Hát nem csodálatos?

Mézes-paradicsomos csirkeszárnyak és combok

mézes-paradicsomos csirke

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 4 darab csirkecomb kettévágva
  • 4 darab csirkeszárny
  • ízlés szerint
  • 2 deciliter paradicsompüré
  • 4 darab fokhagyma
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • csilipaprika
  • 0.5 deciliter olaj
Recept idők

Elkészítés:

A csirkedarabokat egy tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint.

A fokhagymát zúzzuk, a csilit apróra vágjuk (ha használunk), és a máz többi hozzávalójával együtt összekeverjük egy tálban, majd ráöntjük a csirkére. Kicsit bedörzsölhetjük a bőr alá is, annál finomabb lesz tőle a hús.

Ha van időnk, betehetjük a hűtőbe pihenni pár órára, vagy akár éjszakára is. Ha nincs, akkor csak simán beborítjuk alufóliával a tepsit, és beküldjük a 200 fokos sütőbe.

Fél óra múlva levesszük az alufóliát (vigyázva, nehogy a kicsapó gőz megégessen, vagyis először a tőlünk távolabbi oldalon emeljük fel a fóliát!) majd tovább sütjük a húst, amíg el nem készül. Akkor van kész, amikor a hús omlóssá válik, könnyen szakad, amikor villával megpiszkáljuk, nem pedig nyúlik.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük