Csirkepaprikás nokedlivel - Isten hozott itthon!
Csirkepaprikás csirkemellből. Se csont, se bőr, csak a színtiszta hús

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Most, hogy lassan mindannyian hazaérünk a nyaralásból, külföldről, vagy bárhonnan, nyilvánvalóan egészen ki vagyunk éhezve valami hazai finomságra. Elég a pizzákból, tenger gyümölcseiből, micsekből, de leginkább a strandos lángosból, együnk végre valami rendeset!

A csirkepaprikás tökéletesen megfelel ezeknek az elvárásoknak: ezen nőttünk fel, olyan otthonos érzés, mint lehuppanni a kanapéra a reggeli kávéval. Csakhogy, ahogy személyes, ám korántsem reprezentatív felmérésem eredménye mutatja: a legtöbb embert ma már elborzasztja a csirkebőr és a csont gondolata. Nem baj, kiküszöböljük.

Mi sem egyszerűbb egyébként: csirkepaprikást ugyanis a tökéletesen megbízható csirkemell filéből is el lehet készíteni, és finom lesz! Ebben az esetben sem bőr, sem csont nem kerül az ételbe, nem kell kerülgetni, vagy nézni, ahogy kikandikál az egyébként rendkívül illatos és csábító szaftból.

Nokedli? Krumpli? Tészta?

A végén pedig gyorstalpalón azt is megtanuljuk, hogyan kell nokedlit készíteni. Nem egy ördöngösség az sem, az egyetlen, ami ellene szól, az a lisztes-nyúlós edény elmosogatása, ami tényleg undi feladat. Ha te az egyszerűbb megoldások híve vagy, nyugodtan főzhetsz hozzá krumplit, vagy tésztát is. De azért mégiscsak nokedlivel az igazi. Meg fokhagymás uborkasalátával.

Csirkepaprikás tejföllel

csirkepaprikás nokelivel

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab csirkemell filé
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 darab paradicsom
  • ízlés szerint
  • 300 mililiter tejföl
  • 50 dekagramm A nokedlihez liszt
  • 4 darab tojás
  • 2 evőkanál zsír/vaj/olaj
  • 1 kávéskanál
  • 2 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

Apróra vágjuk a hagymát, és feltesszük dinsztelni a zsiradékon.

Amíg a hagyma dinsztelődik, kockákra vágjuk a csirkemellet. Ha nem vagyunk elég rutinosak, vagy nem bízol magadban, akkor vágd fel előbb a csirkét, és csak utána tedd fel a hagymát, meg ne égjen!

Amikor üveges a hagyma, rádobjuk a pirospaprikát. Lehúzzuk a tűzről, meg ne égjen. Belekeverjük a húst.

Sózzuk, felöntjük egy deci vízzel.

Apróra vágjuk a paprikát és a paradicsomot, és azt is hozzáadjuk. Ha szeretnénk, tehetünk bele egy gerezd fokhagymát, borsot és lestyánt is.

Fedő alatt, lassú tűzön főzzük vagy 35-40 percig.

Ez után levesszük a fedőt, és beforraljuk a szaftot a felére, majd hozzáadjuk a tejfölt. Ezzel is összerottyantjuk.

Amíg fő a hús, elkészítjük a nokedlit. A lisztet egy tálba tesszük, belekeverjük a sót, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a zsiradékot, majd elkezdjük bele lassan csorgatni a vizet. Keverjük. Addig öntjük bele a vizet, amíg nokedlitészta állagot nem kapunk. Hajni szerint az olyan, hogy ha végighúzzuk a tálban a fakanalat, lassan zárul össze mögötte a tészta. Nem baj, ha csomós.

Mielőtt elkezdjük kikeverni a tésztát, már fel is tehetjük a vizet forrni. Sózzuk. Ha van nokedliszaggatónk, használjuk. Ha nincs, deszkáról, késsel vagdossuk a vízbe a nokedliket, vagy nagy kanálról kis kanállal.

Amint feljött a víz tetejére, kész, szűrővel kiszedjük. Nem kell lemosni, de ha szeretnéd, mert anyukád islemosta hideg vízzel, te is lemoshatod, meg nem tilthatjuk.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük