Húsmentes hétfő: Főzzél gombapörköltet fél óra alatt!
A laskagombát még hámozni sem kell

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akárhogy is nézzük, az idő nekünk dolgozik, ősszel ugyanis előbb-utóbb tutira jön eső, ha pedig eső van, akkor gomba is van. Igaz, ezt a bizonytalansági tényezőt már rég kiküszöbölték a termesztett fajokkal, amik szinte egész évben kaphatók, ilyen például a csiperke és a laskagomba.

Kezdjük egy rövid nyelvészeti bevezetővel. Az a közepes méretű kalapos, ami a legáltalánosabb gomba, és mindenhol kapható, az a csiperke. Szokták champignonnak is kiírni, amit úgy ejtünk, hogy sampinyon (és nem sampion, sem pedig sempion), és azt jelenti, hogy gomba. A champignon gomba ugyanaz, mint a bacon szalonna: szóismétlés. Lényeg, hogy ez a csiperke.

Ez itt a laskagomba. Fotó: Belső Péter

A másik, gyakran látható gombafaj, ami úgy néz ki, mint az emeletes tapló, az a laskagomba, amit szintén hűvös és nedves pincékben termelnek, és zsákokból nő ki. Ez is finom, és még a héját sem kell lehúzni, lusták előnyben. Az íze nyilván más, mint a csiperkéé, de hát minden gombának más az íze természetesen. Viszont pillanatok alatt remek gombapörköltet lehet belőle összedobni, és ezért a tulajdonságáért hihetetlen népszerűségnek örvend nálunk.

Maga a gombapörkölt pont úgy készül, mint minden más pörkölt: hagymát dinsztelünk, teszünk rá pirospaprikát, majd lepirítjuk a húst, gombát, tojást, borsót, miegymást, amiből pörköltet szeretnénk főzni, adunk alá kis vizet, ízesítjük ezzel-azzal, ha akarjuk, és lefedve hagyjuk megfőni. A gombapörköltnél egy kicsit más a sorrend, a gomba megelőzi a paprikát, mert a gomba alá nem kell vizet adni, ereszt magából eleget.

Minden esetre laskagombából gombapörköltet főzni tényleg maga a jutalomjáték, öt perc munka, húsz-huszonöt perc főzés, és kész is az ebéd vagy a vacsora.

Laskagombapörkölt

laskagomba pöri

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 kilogramm laskagomba
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 ízlés szerint kakukkfű, petrezselyem
  • 1 opcionáls tejföl
  • 1 ízlés szerint só&bors
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat egy - lehetőleg vastag talpú - lábasban melegíteni kezdjük, közben apróra vágjuk a hagymát. Rádobjuk, megdinszteljük.

Közben hanyagul felvágjuk a laskagombát. Ha kész a hagyma, rádobjuk.

Most tesszük rá a pirospaprikát. Megkeverjük, ha akarjuk, fűszerezzük, szerintem a kakukkfű és a fokhagyma jó barátja a laskagombának.

Lefedjük, 20 percig főzzük, nem tovább!

Közben készíthetünk hozzá nokedlit vagy főzhetünk hozzá tésztát, krumplit, rizst, vagy amit szeretnénk.

Fotó: Belső Olga

Ezt is szeretjük