Buliba is jó étel a hortobágyi palacsinta, csak odalett a renoméja
Maradék pörköltből még egyszerűbb

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hortobágyi húsos palacsinta egy remek étel, csak sajnos odalett a renoméja, amikor szárnyra kapott a hír, hogy az éttermek a tegnapi, maradék pörköltből készítik. Azóta szinte senki sem mer ilyen ételt rendelni, holott a hortobágyi húsos palacsinta, szabály szerint, valóban pörköltből készül. Megmutatjuk hogyan, és mostantól újra eheted, mert el tudod majd készíteni.

Habár az éttermek étlapján az előételek közt szerepel, lakattam én már jól az egész családot vacsorára hortobágyi húsos palacsintával. Jó étel, és ha jól van elkészítve, valóban abbahagyhatatlan. Aki tud pörköltet főzni és palacsintát sütni, az ezt is el tudja készíteni, aki meg nem, azt most megtanulhatja.

Először feltesszük a pörköltöt. Vagy dolgozhatunk tegnapi maradékból, attól sem lesz semmi bajunk, csak jól forraljuk ki előbb. Ha kész a pörkölt, apróra vágjuk a húst, a szaftját behabarjuk, beletöltjük a palacsintákba, még nyakon öntjük egy kis szafttal, és már kész is az étel.

Ha pörkölt, akkor savanyúság

Fogadásra, partira is simán el tudom képzelni ezt a fogást, főleg, ha egyébként is asztalhoz ülünk, viszont nem szeretnénk ötfogásos menüt adni, csak valami könnyű uzsonnát vagy vacsorát. Általában kínálok mellé csemege uborkát is, megfigyelésem szerint mindig van valaki, akinek ehhez az ízvilághoz egyszerűen jár a savanyúság.

Hortobágyi húsos palacsinta

hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók 4 személyre

A palacsintához

  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 4 dl tej
  • 2 ek olaj

A töltelékhez

  • 40 dkg sovány borjú vagy sertéshús, vagy csirkemell filé
  • 1 db tenyérnyi füstölt szalonna
  • 2 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • ízlés szerint
  • 3 dl tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Először feltesszük a pörköltet. A szalonnát kis kockákra vágjuk, az olajon elkezdjük kiolvasztani a zsírját. Megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát.

Rádobjuk a kockára vágott húst, megpirítjuk, majd rászórjuk a pirospaprikát. 1 dl vízzel felöntjük, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és zöldpaprikát. Sózzuk.

Lefedve főzzük, amíg meg nem puhul a hús.

Közben megsütjük a palacsintákat. A hozzávalókat habverővel összekeverjük, majd olajozott serpenyőben (egy palacsinta - egy merőkanál tészta az arány) kisütjük.

Amikor kész a pörkölt, szűrőkanállal kiszedjük a szaftból a húst, és apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A visszamaradt szaftba pedig belekeverjük a tejfölt, összeforraljuk.

A húshoz hozzákeverünk annyit a mártásból, hogy kenhető legyen. Megkenjük vele a palacsintákat, és a két oldalukat felhajtva feltekerjük őket.

Nyakon öntjük a mártással, és már kész is.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük