Hajtogatott tepertős pogácsa, a legfinomabb borkorcsolya
Ha valami igazán menőt akarsz villantani

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Most, hogy nyakunkon a borfesztiválok és szüreti bulik, itt az idő, hogy megtanuljunk valami igazán ütős borkorcsolyát készíteni. A tepertős pogácsát nem lehet összecsapni, főleg, ha azt szeretnéd, hogy szép, leveles legyen, de nem is akarjuk. Vannak dolgok, amikre érdemes időt szánni.

A hajtogatott pogácsa a mai, rohanó világban (na, csak nem lehet elkerülni az ordas közhelyeket), szóval mostanság, amikor minden kell, de azonnal, nagy kincs. Szerintem egyébként csodálatos dolog, hogy újra annak van értéke, amibe az ember az idejét, a munkáját, és a szívét-lelkét teszi. Nos, a hajtogatott, háromszor kelesztett pogácsa egyértelműen ilyen.

Jó tanácsként fogadjátok meg, hogy bőrözött tepertőt vásároltok! Erre feltétlenül kérdezzetek rá az üzletben, különben vághatjátok le egyenként a bőrt a tepertőről, és az elég rossz munka. Ha nem muszáj, ezzel ne bonyolítsátok ezt az amúgy sem egyszerű műveletet.

Egész nap készül

Ez a fajta pogácsa nagyjából egy álló napon át készül. Ezt szerencsére nem úgy kell érteni, hogy egész nap ott állsz mellette, mint a kürtős kalács árus az izzó faszenes kocsinál, viszont időről időre vissza kell menni hozzá. Nyújtani, kenni, hajtogatni. Aztán békén lehet hagyni. Majd megint nyújtunk, kenünk, hajtogatunk. Amikor harmadszor is megvolt, lehet szaggatni. Előtte persze szépen rá kell rajzolni a tetejére az elengedhetetlen négyzetrácsot, anélkül nincs is tepertős pogácsa. Ugye, te is imádod?

Tepertős pogácsa

tepertős pogácsa

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 0.5 kilogramm liszt
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 darab tojás
  • 150 mililiter tejföl
  • 150 mililiter tej
  • 10 dekagramm olvasztott vaj
  • 40 dekagramm tepertő
  • 1 ízlés szerint bors
  • 1 darab tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a cukrot, a sót és az instant élesztőt összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, a tejfölt. Legvégül a tejet csorgatjuk hozzá, annyit, hogy masszív, egyáltalán nem lágy, de nem is kemény tésztát kapjunk.

A tésztát alaposan bedagasztjuk, ha van gépünk, azzal, ha nincs, kézzel is simán meg lehet oldani. Amikor összeállt a tészta, kitesszük lisztezett deszkára, és ott folytatjuk tovább a dagasztást két kézzel. Dolgozzunk rajta legalább tíz percig.

Ha kész, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a két szélét középre hajtjuk, hogy fedjék egymást, úgy, mint amikor francia borítékba hajtogatunk A4-es lapot. Utána ezt a csíkot is háromba hajtjuk, kapunk egy jó magas párnát.

Letakarjuk konyharuhával, hagyjuk megkelni.

Közben késes robotgépben megdaráljuk a tepertőt, hogy krémet kapjunk. Adunk hozzá ízlés szerint egy kevés frissen őrölt borsot. Vagy sokat, ha nagyon szeretjük. Jól elkeverjük.

Amikor megkelt a tészta, (hőmérséklettől függően fél-egy óra múlva), megint kinyújtjuk, majd megkenjük a tepertő harmadával, hogy mindenhová jusson, és újra összehajtogatjuk dagi párnává, mint az előbb.

Ismét hagyjuk pihenni fél-egy órát, megint kinyújtjuk, megkenjük, összehajtjuk, pihentetjük letakarva.

És harmadszor is kinyújtjuk, megkenjük, visszahajtjuk, pihentetjük. Most már nagyon sok szép réteg keletkezett.

Végül ismét kinyújtjuk a tésztát ujjnyira, a tetejét éles késsel négyzetrácsosan bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval vagy pohárral szép, termetes pogácsákat szaggatunk, amiket sütőpapírral kibélelt sütőlemezre rakunk. Ismét hagyjuk pihenni egy fél órát.

Közben felmelegítjük a sütőt 180 fokra.

Megkenjük a pogácsák tetejét óvatosan tojással, majd betoljuk a sütőbe. 15-20 perc alatt készül el, sütőtől függően. Akinek van benne gyakorlata, az nyomással meg tudja állapítani, hogy elkészült-e már, akinek nincs gyakorlata, az kénytelen egyet kivenni és kettétörni, mert a kelt tésztánál a tűpróba nem segít sajnos.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük