Ma vacsora, holnap munkahelyi vagy iskola elemózsia: a Stefánia-vagdalt
Ismerős íz, kevés munka, nagy siker

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Újabb klasszikust mutatunk be, méghozzá az abszolút kedvencek közül. Kevés munka, ismerős íz, ráadásul melegen, hidegen és másnap is finom: egybesült fasírt, más néven Stefánia-vagdalt.

Igen, valóban rajta vagyunk az ügyön, hogy olyan recepteket mutassunk, amelyekkel több legyet is üthettek egy csapásra. A Stefánia-vagdalttal nem kell sokat dolgozni, viszont mindenki szereti, kiadós, másnap pedig jó lesz a gyerek szendvicsébe, vagy az ebédes dobozba.

A Stefánia-vagdalt abból a szempontból is a barátunk, hogy nem kell egyenként gömbölygetni és forró olajban kisütni a kis fasírtokat, ezért nemcsak az időnkkel, hanem a kalóriákkal is spórolunk.

Természetesen te döntöd el azt is, hogy milyen húsból készíted. Ha a sertésben hiszel, használd nyugodtan azt, sőt, akár keverheted marhával vagy birkával is, csak finomabb lesz tőle. Ha viszont inkább elkerülöd a vörös húsokat, és szívesebben eszel szárnyasokat, a pulykahús ugyanolyan jó választás lehet.

Stefánia-vagdalt

stefánia

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm A masszához darált hús (tetszés szerint)
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab tojás
  • 2 darab zsemle vagy kenyérszelet
  • 1 ízlés szerint só&bors
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 4 darab A töltelékhez tojás
Recept idők

Elkészítés:

Először megfőzzük a tojásokat. A keménytojást forrástól számítva 10 percig kell főzni, utána hideg vízbe tesszük, és megpucoljuk.

Közben összekeverhetjük a fasírt masszáját. A zsemlét vagy kenyeret vízbe áztatjuk.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, és egy pici olajon megfonnyasztjuk.

Felmelegítjük a sütőt 200 fokra.

A húst, a dinsztelt hagymát, a fűszereket és a két nyers tojást egy tálba tesszük, majd a kinyomkodott kenyeret vagy zsemlét is belemorzsoljuk. Jól összekeverjük.

Egy sütőpapírral kibélelt sütőlap, vagy forma aljára teszünk egy pár centi magas alapot a masszából, és rátesszük a tojásokat.

Befedjük a massza másik felével a tojásokat, jól betakargatjuk oldalt is, ne lógjanak ki sehol.

Beborítjuk alufóliával, majd betoljuk a sütőbe, és egy órán át hagyjuk sülni.

Amikor letelt az idő, óvatosan leszedjük az alufóliát, és még egy kicsit sütjük a fasírtot, amíg szép piros színt nem kap.

Kész, szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni, különben szétesik.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük