A legjobb válasz az "úristen, milyen éhes vagyok"-ra: Penne all'arrabiata
Paradicsom, chili, fokhagyma

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olasz paradicsomos tészta - így már sokkal egyszerűbben és érthetőbben hangzik, mint az, hogy penne all' arrabbiata. Valóban viccesen egyszerű étel, ugyanakkor nagyon finom.

Az olasz konyhának megvan az a szépsége, hogy pár alapanyagból képes egyszerű, de nagyon finom ételeket előállítani. Az általános recept szerint feltesszük főni a tésztát, majd serpenyőben olívaolajat hevítünk, megfuttatunk rajta ezt-azt (általában fokhagymát, most pedig még chilit is), majd hozzáadjuk a szósz a fő alkotóelemét, amit a tészta főzővizével hígítunk.

Ennek a megoldásnak köszönhetően nagyjából annyi idő alatt jutunk meleg ételhez, amíg a tészta kifő. Természetesen, mint mindennek, ennek is van a gasztrosznob (vagy ráérős) változata, amikor a paradicsomokat magunk hámozzuk meg. Én ezt akkor szoktam választani, amikor egyébként is tele van a kert édes, illatos paradicsomokkal. Ha viszont nagyon éhes vagyok, vagy be kell hozzá vásárolni, mondjuk szezonon kívül, akkor inkább a konzerv hámozott paradicsomot veszem le a polcról, az legalább valószínűleg napon érett, nem a hűtőházban.

Így hámozd a paradicsomot

Mivel azonban most pont paradicsomszezon van, álljon itt a paradicsomhámozás módszere. Vizet forralunk, a paradicsomoknak pedig kereszt alakban bevágjuk az alját. Bedobjuk a forró vízbe, majd fél perc után kiszedjük, ekkor már pöndörödik a héja, amit egy mozdulattal simán le tudunk húzni. Nem annyira macerás, mint amennyivel finomabb, mint a konzerv.

Arrabbiata szósz házilag

penne all'arrabiata

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 25 dekagramm fél csomag penne
  • 4 darab fokhagyma gerezd
  • 1 darab chili paprika
  • 0.5 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • 1 csipet
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 10 dekagramm parmezán reszelve
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát kifőzzük.

A fokhagymát összezúzzuk és az apróra vágott chilivel együtt olívaolajon megfuttatjuk, de figyelünk, nehogy megégjen.

A fokhagymára tesszük a lehámozott, felkockázott paradicsomot és sűrű szósszá főzzük. Sózzuk.

A megfőtt tésztát a paradicsomos szószhoz keverjük, és már lehet is enni. A tetejére igen jó a reszelt parmezán.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük