A palóclevestől mindenki boldog lesz, még a diétázók is
Hús, zöldségek, isteni íz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A palócleves származása körül máig viták vannak, a legelfogadottabb eredettörténet Mikszáth Kálmánhoz, "a legnagyobb palóchoz" és Gundel Jánoshoz, mint az étek létrehozójához kötődik. A többit el tudjuk képzelni. A recept viszont itt lesz fehéren, feketén.

Egy jó tartalmas levessel elég jól ki vagyunk segítve, ha ebédről, vagy vacsoráról van szó. A palócleves határozottan ilyen, ráadásul nagyon finom, és nem is hizlal, mivel hússal és zöldségekkel, de főleg zöldbabbal van tele, a krumplit meg félre lehet pöckölni, ha fenntartásaink vannak vele kapcsolatban. Az íze kissé hasonlít az erdélyi csorbákhoz, mivel tejföllel savanyítjuk, és van benne mindenféle jó.

A palócleves úgy kezdődik, mint egy pörkölt, csak amikor a hús lesült, nem állunk meg, hanem teszünk bele zöldségeket, felöntjük vízzel, fűszerezzük, és tejföl is kerül bele. Eredetileg csak krumpli és zöldbab volt a palóclevesben, később azonban répafélék is kerültek bele. Mi sem fogjuk kihagyni.

A fűszerek

A fűszerezésében annyi biztos, hogy só, bors és babérlevél van benne. Van, aki szerint köménymag is, mások kaprot tesznek bele. Én a magam részéről a köményt kihagynám, a zöldbab nem olyan veszélyes, ha értitek mire gondolok, ha nem, akkor elmagyarázom, hogy a köménymag természetes megoldás a nehezen emészthető ételek, mint bab és káposzta mellé.

Palócleves

1024px-Palócleves

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 40 dekagramm színhús, sertés, borjú vagy bárány
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ízlés szerint só&bors
  • 2 szelet sárgarépa
  • 1 szelet petrezselyemgyökér
  • 2 darab krumpli
  • 20 dekagramm zöldbab
  • 1 darab babérlevél
  • 200 mililiter tejföl
  • 1 csomag kapor
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát felvágjuk, közben melegítjük az olajat. Megdinszteljük rajta a hagymát, közben kockákra vágjuk a húst. A kész hagymához hozzáadjuk, és lepirítjuk.

Amikor a hús kifehéredett, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk pirospaprikával.

Hozzáadjuk az apróra vágott gyökereket és a krumplit, jül elkeverjük, majd felöntjük vízzel. Beletesszük a babérlevelet és a zúzott fokhagymát. Hagyjuk főni.

Amikor kezdenek megpuhulni a zöldségek, hozzáadjuk a zöldbabot is, és azzal is főzzük.

Amikor minden megpuhult, a tejföl háromnegyedét kiszedjük egy tálkába, merünk bele a forró levesből, jól elkeverjük, majd visszaöntjük a levesbe. Még egyet rottyan, és elzárhatjuk.

Apróra vágjuk a kaprot, és azt is beleszórjuk.

Tálaláskor tehetünk rá a maradék tejfölből.
Ezt is szeretjük