Kecskesajtos sült füge - amilyen menő, olyan egyszerű elkészíteni
Szezonja van

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kecskesajtos sült füge egy igazi villantós előétel. Még akkor is, ha nálunk a kert végében itt virít a nagy fügefa, ami csak úgy ontja a terméseit (az aljában meg ott nő a rukkola), a kecskesajtot pedig a szomszéd hozta az előbb kóstolóba. Ráadásul elkészíteni sem tart tovább  negyed óránál, de ebben már a sütés is benne van.

Attól még szem nem marad szárazon, amikor megkóstoljuk ezt az édes-fanyar csodát. Higgyétek el nekem, zseni volt, aki kitalálta. Természetesen, ha a ti kertetekben nincs fügefa, akkor sincs veszve semmi, mivel mostanában nagyjából minden zöldségesnél és szupermarketben, de még a diszkontokban is kapható a füge darabáron, és kecskesajthoz se nehéz hozzájutni, még akkor sem, ha nem legel itt a szomszédban a Mici.

Amikor a kecskesajt választásra kerül a sor, arra vigyázz, hogy egyrészt ne legyenek benne mindenféle zavaró fűszerek. Valamiért imádják a kecskesajtot fűszerezni a termelők, de szerintem ebben az ételben semmi szükség rá. Valamint ne legyen kemény, érlelt a sajt, hanem valami frisset válassz, esetleg kecske krémsajtot.

Gyerekjáték

Az elkészítése annyira egyszerű, hogy tényleg csak a rend kedvéért írjuk le: a fügéket szépen a talpukra állítjuk, a tetejükről levágjuk a kis csutkájukat, majd X alakban bevágjuk a gyümölcsöket a felső harmadukig. Az így keletkezett résbe locsolunk egy kis olívaolajat, de nem esünk túlzásokba, majd megtöltjük a kecskesajttal, és beküldjük a sütőbe. Öt perc után kész is vagyunk, tálalhatjuk a csodát.

Kecskesajttal töltött füge

füge

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 12 darab füge
  • 12 dekagramm kecskesajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál méz
  • 1 ízlés szerint só&bors
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt bekapcsoljuk 230 fokra.

A fügéket sütőlapra állítjuk, felső harmadukat X alakban bevágjuk.

Finoman meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és beletöltjük az elmorzsolt vagy lereszelt kecskesajtot.

Csorgatunk rá egy kis mézet, majd betoljuk a sütőbe. Öt perc után már elkezd pirulni, ki is szedhetjük, vigyázzunk, nehogy lekvárrá essen szét a fügénk!

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük