Ezt a 3 magot meg kell ismerned: icipici szuperételek az egészségért

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A magok a természet titkos kis kincstárai, egy picike testbe préselve rengeteg értékes tápanyag, méghozzá kiegyensúlyozottan elosztva. Érdemes ezt a hármat megismerni, és beépíteni a mindennapi menübe.

Azt hiszed, magokat enni modern divat? Hát nem éppen, már 10 ezer évvel ezelőtt termesztettek például lenmagot Mezopotámiában. amit ételként és gyógyszerként is használtak.

shutterstock 469993280

Lenmag, kendermag és chiamag

Nem véletlenül, hiszen a mag olyan, mint egy kis erőmű, nagyon kis helyen nagyon sok értékes tápanyagot tárol. Ezekből már egy teáskanálnyiban is 50 kalória van, és 2-2 gramm fehérje, zsír és étkezési rost - nagyon kevés olyan étel van, amelyben ennyire kiegyensúlyozottan vannak ezek jelen.

Lenmag

Már az Egyiptomiak is használták ételként és gyógyításra. Ezek a kicsi barna magok egy egynyári növényből származnak, és jól ismert, hogy magas rosttartalmuk miatt segítséget nyújtanak a székrekedésre hajlamosaknak.

Egyetlen evőkanálnyi lenmag fedezi a napi rostigényünk 11 százalékát, emellett pedig omega-3 zsírsavak és vas is található benne. 

A kutatások szerint a rendszeres lenmag-fogyasztás segíthet a mellrák megelőzésében, enyhíti a menopauza tüneteit, és arra is utalnak jelek, hogy a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is jó irányba befolyásolja. 

Enni úgy a legegyszerűbb, ha meghintjük vele a müzlinket vagy egy pohár joghurtot. De a legjobban akkor járunk, ha megdaráljuk (például egy kávédarálóban). Az őrölt lenmag arra is alkalmas, hogy kiváltsa a tojást a palacsintákban és süteményekben, egy tojásnak 2 evőkanál őrölt lenmag és 3 evőkanál viz keveréke felel meg. 

Chiamag

Figyelj, mert fontos! A chiamagot SOHA ne edd meg magában, áztatás nélkül! Ez fontos, mert nagyon sok folyadékot képes felvenni, és nem szerencsés, ha a testeden belül történik ez. Az enyhe mellékhatás a felfúvódás és a gázképződés, de ennél sokkal komolyabb következményei is lehetnek, ha rossz helyen áll neki megnőni a testedben.

Szóval a chiát mindig áztatva esszük, vízben, növényi- vagy klasszikus tejben is áztathatjuk, pár óra alatt teljesen megszívja magát, és fogyasztható, ez a híres chiapuding, amiről már annyit olvastunk. Az este berakom a hűtőbe a lében-reggel eszem módszer például tökéletes az előkészítésére. A chiát beáztatva nem csak önmagában ehetjük, alkalmas arra is, hogy tartalmasabbá tegyen palacsintát, kevert tésztás süteményeket, vagy smoothie-kat.

A chia is nagyon sok rostot tartalmaz, kálciumot, és omega3 zsírokat. Egyes kutatások szerint még a vércukorszint egyenletesen tartásában is képes segíteni. A chialiszt pedig csökkenti a vérnyomást a magas vérnyomású pácienseknél. Második figyelmeztetés! Cukorbetegség vagy magas vérnyomás miatt gyógyszert szedőknek fokozott óvatosság javasolt a chiamaggal kapcsolatban, mivel akár veszélyes szintre is erősítheti a gyógyszer hatását.

Kendermag

A kendermag igazságtalanul mellőzött szuperétel, amit ráadásul itthon is könnyen megterem, szóval elvileg simán lehetnénk kendermag-nagyhatalom. A kendermag egyike azon kevés növényeknek, amelyben teljes értékű fehérje van, vagyis növény létére minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Ezért is szeretik annyira a vegánok. 

Emellett bőségesen vannak benne antioxidánsok és omega3 zsírsavak, valamint E-vitamin is. Mivel a kendermagnak - ráadásul igazságtalanul, mert az másik növény - rossz a pr-je a marihuána miatt, ezért nem túl sok kutatási eredmény áll rendelkezésre. Most úgy néz ki, hogy segítséget nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás kezelésében, és a koleszterinszint szabályozásában.

A kendermagot nyugodtan szórhatjuk saláták tetejére, de akár a reggeli müzlibe is. Ha süteményekhez adjuk, nő a fehérje- és rosttartalom.

Ezt is szeretjük