Aszalt gyümölcsökkel töltött csirkemell
A tetején isteni pirított dióval

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem tudom, észrevettétek-e már, de mi itt a Só&Borson hatalmas rajongói vagyunk a zöldségeknek és a gyümölcsöknek. Nemcsak azért, mert hiszünk abban, hogy igenis egészségesre ehetjük magunkat, és ha jó kajákat eszünk, akkor örökké sokáig élünk, méghozzá kiváló egészségnek örvendve, hanem azért is, mert a legtöbb zöldség és gyümölcs egyszerűen finom, szexi és élvezetes.

Ennek megfelelően akkor sem szeretnénk lemondani róluk, amikor éppen nem teremnek. Szerencsére számtalan remek tartósítási eljárás létezik, ezek közül a kedvencem az aszalás, mivel a víz kivonásával gyakorlatilag egy ízkoncentrátum marad a markunkban.

Az édes gyümölcs és a sós hús szuper párosítás, imádjuk! Ráadásul nem is nagy kunszt egybeforrasztani a kettőt. Készíthetünk például a gyümölcsökből mártást, vagy egyszerűen belegöngyölhetjük a húsba, mint most.

Forrázd le vagy áztasd borba

Az aszalt gyümölcsöket egyébként érdemes egy kicsit előkészíteni: a sima hétköznapokon elég, ha nyakon öntjük forró vízzel, így villámgyorsan visszanyerik a puhaságukat, hétvégén, vagy amikor ráérősebben főzünk, és még izgalmasabb ízhatást szeretnénk elérni, nyugodtan áztassuk a gyümölcsöket borba. Az alkohol ugyan nem fog elpárologni sülés közben, de hát nyugtassuk magunkat azzal, hogy a páclét nem ittuk meg. Vagy de.

Aszalt gyümölcsökkel töltött csirkemell

aszalt gyümölccsel töltött csirke

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab fél csirkemell
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 marék aszalt gyümölcsök (szilva, mazsola, sárgabarack, vörösáfonya, stb.)
  • 1 deciliter forró víz vagy bor az áztatáshoz
  • 2 evőkanál olívaolaj a sütéshez
  • 1 marék a tetejére apróra vágott dió
Recept idők

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket 30 perccel korábban borba áztatjuk, vagy ha nem akarjuk, akkor gyorsan nyakon öntjük egy deci forró vízzel, így nem is kell várni csak pár percet.

Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra.

A fél csirkemelleket kinyitjuk (a vastag felét bevágjuk úgy, hogy szét tudjuk hajtani), majd kiklopfoljuk vékonyra. Sózzuk, borsozzuk.

Az aszalt gyümölcsöket lecsorgatjuk, és durván felaprítjuk egy deszkán.

Rászórjuk a hússzeletekre, amiket felgöngyölünk, megtűzzük hústűvel, ha muszáj, de körbe is kötözhetjük cérnával, ha nincs más választásunk.

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, és körbesütjük a tekercsek minden oldalát.

A körbesütött tekercseket tűzálló tálra tesszük, ráöntjük a tetejére a visszamaradt zsiradékot, rászórjuk a durvára vágott diót. Lefedjük alufóliával, és még tíz percig sütjük a sütőben, hogy belül is biztosan átsüljenek. A végén levesszük az alufóliát, és még két percig pirítjuk a tetején a diót.

Tálalás előtt felszeleteljük a tekercseket.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük