Hagymás törtzeller – Ezerszer jobb köret a krumplinál is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy bájos, III. kerületi kifőzde paleo menüjében találkoztam először a hagymás törtzellerrel, és már az első falatnál tudtam, hogy a kedvenc köreteim között a helye.

A zeller nálunk nemcsak a levesbe kerül, hanem minden formában favorit, úgyhogy otthon is kísérletezgetni kezdtem vele. Pofonegyszerű, gyors, és sokkal izgalmasabb ízvilágú a sima törtkrumplinál.

Egy közepes fej zeller két jókora adagra elég. Pici vajjal még krémesebbé, lágyabbá tehető a végeredmény, de nélküle diétázók, paleósok számára is fogyasztható. A köretet most újhagymával készítettem el, de helyette egy fej vöröshagymával is szuper!

Nálunk legutóbb vegyes gombapörkölttel, csirkemellsonkával egy könnyű vacsora lett belőle, de akár sült sertéshúshoz is illik. Remekül kiegészíti az ízét egy kis aszalt paradicsom, némi friss bazsalikom, de locsolhatunk rá egy leheletnyi tökmagolajat is.

Hagymás törtzeller

zeller

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 fej zeller
  • 1 darab újhagyma
  • 1 kávéskanál
  • 30 mililiter olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Legelső lépésként a zellert meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy edényben feltesszük főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Közben egy serpenyőben egy kevés olívaolajban fél perc alatt megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd az egészet félretesszük.

A 20-25 perc alatt puhára főtt, kockázott zellert leszűrjük, egy tálban villával vagy krumplinyomóval összepasszírozzuk, megsózzuk, majd belekeverjük a hagymát az olajjal együtt. Ha szépen összeállt a hagymás törtzeller, tetszés szerint még krémesebbé tehető pici vajjal, de ez el is hagyható. Akár azonnal tálalható.
Ezt is szeretjük