Omlós sült kacsacomb vörösboros szilvamártással - Sokáig fejlesztettük, de igen finom recept lett

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

"Hozd a hajszárítót, kacsát sütünk." - jelentette ki zavarba ejtő magabiztossággal párom, aki képes órákon át belemerülni egy szakácskönyvbe, na, és persze, a gondolataiba, hogy aztán a legmeglepőbb instrukciókkal isteni lakomát rittyentsen az asztalra. Azt viszont el nem tudtam képzelni, hogy lehet hajszárítóval kacsát sütni.

A kacsa a falumban, Mecséren hagyományosan búcsúkor, azaz a Magyarok Nagyasszonya ünnepét követő vasárnap - október második vasárnapján - mindig került az asztalra. Úgyhogy így, októberben különösen aktuális számomra a recept, noha nem igazán tudom elképzelni, hogy valaha bárki is hajszárítóval állt volna neki a combok előkészítésének. Túllépve az első megrökönyödésen mégis belevágtunk a több receptből összegyúrt varázslatnak, és nem bántuk meg: hamarosan tényleg mennyei vacsora lett belőle.

A kacsához jól illenek a gyümölcsök, így újhagymás szilvaszósszal tálaltuk, melynek ötletét egy kínai recept adta, ami viszont szinte kiáltott egy jófajta száraz vörösborért. Mi ehhez egy egri cuvée-t, Tóth Ferenc Várvédőjét választottuk, mert hisszük, hogy jót főzni csak jó borral lehet igazán. Nem beszélve arról, hogy néhány korty azért biztosan lecsúszik a nagy munka közben is, akkor pedig már adjuk meg a módját! De igazából bármilyen jó minőségű, száraz vörösbor tökéletes a célra.

Kakukkfüves sült kacsacomb vörösboros szilvamártással

kacsacomb-boros-szosz recept

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 3 darab kacsacomb
  • 2 evőkanál kakukkfű
  • 3 kávéskanál
  • 10 darab szilva
  • 1 darab lila újhagyma
  • 1 deciliter száraz vörösbor
  • 1 teáskanál méz
  • 50 mililiter olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A kacsacombokat nagyjából 7 percig forraljuk, majd egy tányérra szedjük, és vászon- vagy vastag papírtörlővel alaposan szárazra töröljük. Ezután jön a varázslat: egy hajszárítóval minden oldalukat jól átmelegítjük, hogy a pórusok teljesen kinyíljanak. Akkor jó, ha már "izzad" a kacsa, és kezd csillogni a zsírtól. A furcsa módszer természetesen egy az egyben elhagyható, de meg kell hagyni, tényleg jó ropogós lett a végeredmény!

A csillogó kacsacombokat keresztben néhányszor bevágjuk egészen a húsig, jól besózzuk, majd forró olívaolajba dobjuk, és pár perc alatt minden oldalát megpirítjuk. Olajból egy kevés is elég, hiszen a kacsa hamar kidobja a saját zsírját, amin gyönyörűen pirul tovább. 2-3 perc után kivesszük az olajból, majd tepsire sorakoztatjuk a jól átsült combokat. Egész vagy mozsárban összetört kakukkfűvel bőségesen megszórjuk, bedörzsöljük. Irány a sütő, ahol további egy órát sütjük.

Amíg sül, közben akár el is készíthető a szilvaszósz. A lila újhagymát apró darabokra vágjuk, majd üvegesre pirítjuk a kacsa zsírjában. Ehhez egy maréknyi, körülbelül 10 darab apróra vágott szilvát adunk. 2-3 perc párolás után nyakon öntjük egy deciliter száraz vörösborral, majd ízlés szerint egy csipet sóval és kevés mézzel édesítjük a szószt. Ha a szósz összeforrt, készen is van, várjunk egy kicsit, amíg kihűl, majd mehet a turmixba, hogy szép selymes legyen.

A köret ízlés kérdése, remekül illik hozzá a burgonyapüré, de a röszti vagy a párolt lila káposzta is jó választás lehet.
Ezt is szeretjük