Isteni szilvás galette, amit mindig megsütök: nem lehet elrontani

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A galette francia neve senkit ne ijesszen el, ez az egyik legkönnyebben elkészíthető sütemény, amit valaha is sütöttem, mégis nagyon tetszetős.

Csakis olyan összetevőkből áll, amelyeket a klasszikus magyar desszerteknél is használunk, és nincs szükségünk semmilyen formára, csak egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Ősszel válogathatunk a gyümölcsökből, mikkel készíthetjük el, igazából szinte mindent szeret. Az én egyik nagy kedvencem a sokáig kapható szilva, de őszibarackkal, nektarinnal vagy más savanykás gyümölccsel is telitalálat. (Körtével is kipróbáltam már, de nekem nem annyira jött be ezzel a kevés cukrot tartalmazó tésztával.)

Szilvás galette

szilvas-galette-receptkártya

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 220 gramm liszt
  • 100 gramm vaj
  • 30 gramm porcukor
  • 1 darab felvert tojás
  • 50 mililiter hideg víz
  • 3 evőkanál szilvalekvár
  • 8 darab szilva
  • 2 evőkanál vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a lisztet és a porcukrot, majd morzsold bele a vajat. A felvert tojásból tegyél félre egy keveset a kenéshez, a többit gyúrd bele a masszába. Add hozzá a vizet, és addig gyúrd, amíg egységes tésztamasszát nem kapsz. Tedd egy órára a hűtőbe.

A keverőtálból a legegyszerűbben spatulával tudod kiszedni a tésztát. Oszd el kétfelé, majd jól belisztezett felületen, lisztes kézzel gyúrd át mindkettőt, és egymás után nyújtsd ki őket.

Helyezd el az egyiket a sütőpapírral bélelt tepsiben, oszlass el a tészta közepén egy-két evőkanál szilvalekvárt. (Jobb, ha az ideiből használsz, mert az évek során egyre szilárdabbá vált szilvalekvárt nem lehet szépen eloszlatni, és a kinyújtott tésztát fel is sértheted vele.) Helyezd el rajta a felszeletelt szilvadarabokat és szórd meg őket egy evőkanál vaníliás cukorral. Hajtogasd fel a tészta szélét, és kend meg a maradék tojással. Ugyanezt ismételd meg a másik kinyújtott tésztával is.

Süsd előmelegített sütőben 175 fokon 35-40 percig. Miután megsült, hagyd kicsit kihűlni, csak aztán szeld fel és tálald.
Ezt is szeretjük