Sütőtökös gerslirizottó, az ősz legkülönlegesebb körete - Kecskesajttal az igazi

Ács Bori 2018. október 13.

Amit a legjobban várunk az őszben, az egyértelműen a sütőtök szezon. Mindig kizárólag sütve készül, úgy érvényesül a legjobban semmihez nem hasonlítható, karakteres íze, amit egész ősszel és télen lehetetlennek bizonyul megunni. 

Mindig óriási adagot sütök meg egyszerre, egy részéből krémleves, másik feléből püré, köret, desszert, szendvicskrém vagy akármi más lesz. Mert ez a sárga szín és a karamellizált, édes íz ezerféleképpen arat, mindenféle fogásban, mindenféle fűszerrel, sokféle alapanyaggal kombinálva.

20181001_122608_1_1.jpg

Rizottó árpagyöngyből

Az árpagyöngy alábecsült alapanyag, pedig elképesztően olcsó, finom és tápláló gabonaféle. Itthon is mindenütt kapható, mégis egy külföldi szakács, Hugh Fearnley-Whittingstall adott kedvet hozzá, hogy először kipróbáljam. A legjobb a gersliben az, hogy nem tud pépesre főni, mindig megmarad kissé harapnivalónak az állaga, ezért is alkalmas rizottó készítésére. A megsütött, leturmixolt tök önmagában, további alapanyagok hozzáadása nélkül krémes szószt ad, ami nemcsak a lenti gerslihez, de tésztákhoz, tarhonyához, rizshez is jól illik. Az alábbi recept annyira jó, hogy magában, vagy ahogy a képen látható, hatperces tojással is finom, de húsok mellé különleges köret.

Fotó: Ács Bori

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr6314279735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.