Pár perces almapuncs: szereti az alkoholt, de szűzen is isteni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az almapuncsban az a zseniális, hogy ihatjuk alkoholmentesen, akár a gyerkőcökkel együtt is, de elkészíthetjük alkoholosan is, akár egy vendégváró italként. Bármelyiket választjuk, egészen biztosan nem fogunk csalódni a végeredményben.

Az almapuncs tipikusan egy olyan ital, amit az ünnepekkor iszunk, pedig egy hideg őszi vagy téli hétköznap estén is megéri elkészíteni. Felmelegít, és közben még egy kis plusz energiát is ad, hiszen csupa jó van benne: almalé, méz, gyümölcsök. 

És persze ne feledkezzünk meg a fűszerekről sem, már csak az isteni, karácsonyt idéző illatok miatt is érdemes nekiállni ennek a receptnek. 

Ha jobban kedveljük az alkoholos italokat vagy éppen vendégeket várunk, és valami különlegeset szeretnénk nekik készíteni, akkor megbolondíthatjuk az almapuncsunkat egy kis rummal vagy pálinkával, de almás cidert is önthetünk az almalé mellé. Ez az ital, szerintem, még a forralt bort is túlszárnyalja. 

Mivel tele van almával, naranccsal és citrommal, igazi vitaminbomba, és lehet, hogy így könnyebben rá tudjuk venni a gyerekeket, vagy akár magunkat arra, hogy több gyümölcsöt fogyasszunk.

Forró almapuncs

almapuncsrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 liter almalé
  • 1 darab narancs
  • 1 darab citrom
  • 1 darab alma
  • 2 darab fahéj
  • 6 darab szegfűszeg
  • 2 darab csillagánizs
  • 1 evőkanál méz
  • 2 cl rum/pálinka (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk, töröljük meg a (lehetőleg bio) gyümölcsöket. Majd a citrom és a narancs héját vágjuk le úgy, hogy minél kevesebb legyen rajta a fehér, kicsit kesernyés részből. Ezután az almalevet öntsük ki egy lábasba és forraljuk össze a fahéjjal, a szegfűszeggel, a csillagánizzsal és a citrom-, illetve narancshéjjal. Ha felforrt az almalevünk, akkor vegyük le a tűzről, és ha már nem olyan forró, keverjük bele a mézet. (Ha túl meleg a víz, akkor elvesznek az értékes hatóanyagok.) Ha elolvadt a méz, akkor mehet az almalébe még 2 cl rum vagy pálinka, de ez elhagyható. Hogy ne vesszen kárba a lehámozott citromunk és narancsunk, vágjuk fel őket karikára, és rakjunk minden pohárba belőlük 1-1 szeletet, illetve vágjuk fel az almát kockára, és abból is rakjunk pár darabot minden pohárba. Erre önthetjük a meleg almapuncsunkat, és már készen is vagyunk.

Ezt is szeretjük