Sűrű és tejszínes: sütőtökös csirkemellragu, ami a curry-től lesz igazán pompás

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütőtök az egyik kedvenc őszi alapanyagunk

Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, egészségmegőrző hatását is szeretjük, ráadásul könnyen emészthető.

A férfiak többnyire nem igazán rajonganak érte, pedig az ő egészségükre is jótékony hatással van. Ahhoz, hogy megegyék, többnyire trükközni kell: olyan alapanyagokkal érdemes vegyíteni, melyek mellett nem túl domináns a sütőtök íze, és ajánlott valamilyen húst is adni hozzá. Ilyen finom étel például a sütőtökös csirkeragu.

A sütőtökre a férfiak egyébként is úgy gondolnak, mint valami unalmas, bizarr zöldségre. Pedig a húson túl jóban van édességekkel is, ha a párunk például imádja a sütiket, érdemes meglepni egy jóféle tejszínes, fűszeres sütőtökös pitével, vagy a lengyelek pancake-jával.

Ebben a receptben nem tejszínt, hanem tejet és tejfölt használok - érzésre olyan, mintha tejszínnel készülne, selymes és lágy lesz, de többszöri kísérletezésre ez az arány ugyanolyan jól bevált, mint a tejszín. Tej és tejföl pedig mindig van náliunk a hűtőben. De lássuk a receptet!

Sűrű és tejszínes: sütőtökös csirkemellragu

kesz-sutotokos-csirkemellragu

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm sütőtökhús
  • 500 gramm csirkemell
  • 2 darab hagyma
  • 375 mililiter tyúkhúsleves
  • 40 gramm vaj
  • 40 gramm liszt
  • 500 mililiter tej
  • 1 kávéskanál só és bors
  • 1 evőkanál curry
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál mustár
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a sütőtök húsát kisebb kockákra (nagyjából 1-1,5 centis darabokra), és kevés sós vízben, fedő alatt párold meg – néha nézz rá, kevergesd, szúrj bele villát, hogy finom, puha lett-e. Ha kész, vedd le a tűzről, öntsd le a maradék vizet, és tedd félre.

Közben pucold meg a hagymákat, vágd ketté, majd szeleteld fel finom csíkokra. Majd a csirkemellet kockázd fel, nagyjából egy centis darabokra.

Forrósítsd fel az olajat, párold üvegesre a hagymát, tedd hozzá a csirkemellet, sózd, borsozd. Pirítsd meg a csirkemellet, amikor már múlik a fehérsége, és kezdi kicsit barnára megkapni, öntsd fel a húsleves lével, és hagyd főni 10 percig.

Egy edényben olvaszd fel a vajat, add hozzá állandó kevergetés mellett a lisztet, nagyjából egy percig kevergesd, majd a tej fokozatos hozzáadásával, állandó kevergetés mellett főzd addig, amíg szósz állaga nem lesz. Sózd, borsozd, adj hozzá curryt és egy kevés mustárt. Húzd le a tűzről, keverd hozzá a tejfölt, a csirkehúst, végül óvatosan a tököt. Még egy percet tedd vissza tűzre, és rottyantsd össze.

Köretként leginkább a rizs illik hozzá, de gerslivel is nagyon finom.

 

Ezt is szeretjük