Te is a pezsgő szinonimájaként használod a champagne-t? Nem jól teszed.

Több mint egy pezsgő

Sági Zsófia 2018. október 19.

A champagne igaz, hogy egy pezsgőfajta, de messze nem minden pezsgőre mondhatjuk azt, hogy az champagne. De mi a különbség, mi is az pontosan? 

Október 19. a champagne világnapja, ma ünnepeljük ennek a tökéletes italnak a megszületését. De mi az a champagne pontosan? Nem más, mint a franciaországi Champagne-borvidéken készült pezsgők összefoglaló neve. Csakis azokat a pezsgőket hívhatjuk így, amelyek tényleg erről a területről származnak.

A champagne-i borvidék

Champagne Franciaország legismertebb borvidéke, az első a világon, ahol pezsgőt állítottak elő. Területe 35 ezer hektár, mészkő borítja, ez biztosítja a szőlőnek a termőtalajt. A régió átlaghőmérséklete 16 °C, ami tökéletes a pezsgőkészítésre. A tenger közelsége azonban jó irányba befolyásolja az időjárást, az óceáni és a kontinentális éghajlat találkozása teszi tökéletessé a szőlő sav- és cukortartalma közötti egyensúlyt. 

Champagne-ban csak a kézi szüret engedélyezett, és csak a legszebb fürtöket szedik le, tehát itt nem a mennyiség, hanem a minőség számít igazán.

champagne2.jpg

 Fotó: Shutterstock

A leszüretelt szőlőt először is préselik, erjesztik, majd kezdődhet az összetett eljárás. Ennek során különböző évjáratok, szőlőfajták és területek borait házasítják, majd palackban újraerjesztik őket az úgynevezett tirázs likőrrel. Ekkor keletkezik a széndioxid, amitől később gyöngyözni fognak. Az erjedés végén a palack alján összegyűlt, élesztősejtekből álló masszán, a seprőn érlelik a champagne-t, hosszú hónapokon keresztül. Forgatják és rázzák a palackokat, hogy a seprő jellegzetes aromákat és krémes szerkezetet biztosítson. A művelet végére a palackok fejjel lefelé lesznek az állványon, így a seprő a nyakába jut. Ezután következik a degorzsálás, amely során eltávolítják a felesleges anyagokat az italból úgy, hogy a palack nyakát fagypont alá hűtik, és a palackban keletkező nyomás kilöki a nem szükséges összetevőket. A folyamatot a likőrözés zárja, ez adja meg a végső ízkaraktert. Ez az eljárás a Methode Traditionelle, vagyis a palackos érlelés.

Mi jellemző a champagne-ra?

A champagne 1936 óta eredetvédelem alatt áll. A stílus és az elegancia jellemző rá, a luxus és a csillogás védjegye. Nagyon szépen és finoman gyöngyözik, ízében pedig lehet nagyon lágy, könnyed, de karakteres és mély is tud lenni. A champagne-t pinot noir-ból, pinot meunier-ból és chardonnay-ből készítik. Egy igazi champagne 15-20 ezer forinttól kezdődik.

A palack mérete alapból 0,75 liter, de ma már lehet kisebb és nagyobb kiszerelést is kapni. A champagne-t sokan elkezdték másolni, és sok olyan üvegre is rákerült az elnevezés, amelyek nem a francia borvidékről származtak. A franciák ezért sokkal szigorúbb szabályozást vezettek be, és nemzetközi kampányokba is belekezdtek, hogy népszerűsítsék a pezsgőjüket és kizárják a csalás lehetőségét. A champagne-i borvidék pincészeteit az UNESCO 2015-ben a világörökség részévé nyilvánította, ezzel  a pezsgő ára tovább drágult, illetve a turistaforgalom is megnőtt a vidéken. 

champagne.jpg

Fotó: Shutterstock

A champagne fajtái

Blanc de Blancs: csak fehér szőlőből, chardonnay-ből készítik ezt a fajtát.

Blanc de Noirs: kék szőlőből, pinot noir-ból és/vagy pinot meunier-ból készül ez a típus, ami ugyanúgy fehér. 

Vintage: egy adott évjárat borait házasítják, majd legalább 3 évig érlelik.

Non-vintage: nem kötődik évjárathoz, legalább 15 hónapig érlelik, ebben lehet chardonnay, pinot noir és pinot meunier is. 

Rosé: fehér - és vörösborok házasításával készül ez a fajta.

Prestige Cuvée: legjobb évjáratok és a legértékesebb területek borainak házasításával készül. 

A champagne tárolása, szervírozása

Sötét, hüvős helyen érdemes tárolni, ahol a hőmérséklet és a páratartalom is kiegyenlített. Évekig, évtizedekig érlelhetők így a pezsgők, minél tovább állnak, annál jobbak. A champagne-t nem szabad jéghidegre hűteni, úgy igyuk, mintha bort fogyasztanánk, kb. 12 fokos hőmérsékleten. A jó pezsgő így fogja igazán kiadni a benne fellelhető aromákat. Többféleképpen szervírozhatjuk a champagne-t, ha csőalakú pohárban kínáljuk, akkor a buborékokra fektetjük a hangsúlyt, ha pedig felfelé keskenyedő pohárban, akkor az illatokra. A champagne-t leginkább aperitifként fogyasztják, hiszen kár lenne elnyomni a különleges és egyedi ízét bármilyen erős ízvilágú étellel, de néha halak vagy tengeri herkentyűk mellé is kínálják. Persze, ha megengedhetjük magunknak, akkor kipróbálhatjuk erőteljesebb, testesebb fajtáit húsok mellé is, azokat is tökéletesen kiegészíti.

Ebben a videóban megnézhetjük részletesen is a champagne készítésének folyamatát: 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr9614306535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.