Nagymamám fahéjas almás pitéje gyorsított változatban - Nincs vele szöszmötölés

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Almaszezonban muszáj pitét sütni: ez a recept egyszerű, gyors, mégis éppen olyan jó, mintha bármelyikünk nagyija készítette volna

A sütemény, amelynek az illata mindenkinek, kivétel nélkül valamilyen gyerekkori emléket juttat az eszébe. Az almás pitét szinte minden családban vagy a nagymama, vagy az anyuka vasárnap délutánokon megsütött. Az amerikai pite, a német rétes, a francia tarte tatin és az angol morzsasüti - nem lehet véletlen, hogy ezer verziója létezik, de nekünk a saját nagymamánk receptje a kedvencünk.

A tökéletes almás pite lényege, hogy csak az alma íze érvényesüljön benne, a tészta semleges ízű legyen, semmiképp sem túl édes, a töltelék pedig a gyümölcs természetes édességét kamatoztassa. Omlós, élesztős tésztával készül, kerül bele baracklekvár, és morzsa helyett darált dióval vagy mandulával szórta meg a Mama.

Ezt a trükköt megtartottam, néhány lépést viszont felgyorsítottam. A tölteléket nem főzöm meg külön, mert macerás és felesleges, ráadásul én jobban is szeretem, ha az alma nem egészen pépes a töltelékben, hanem van mit harapni rajta. 

Almás pite

almas pite

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 350 gramm liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csipet
  • 150 gramm vaj
  • 1 darab tojás sárgája
  • 1 deciliter tejföl
  • 20 gramm élesztő (friss)
  • 1 kilogramm alma
  • 1 evőkanál fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 deciliter baracklekvár
  • 100 gramm dió vagy mandula
  • 1 darab tojás sárgája
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverem a porcukorral és a sóval, majd elmorzsolom a hideg, kockákra vágott vajjal. Belemorzsolom az élesztőt, majd hozzákeverem a tejfölt és a tojást is. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok belőle. Becsomagolom, és a hűtőben pihentetem minimum egy órán keresztül.

Míg hűl, elkészítem a tölteléket. Az almákat megpucolom, magházukat eltávolítom, lereszelem, majd elkeverem a cukorral és a fahéjjal. Van, aki a tölteléket megfőzi, én nem szoktam.

A tésztát két részre osztom: egy nagyobb és egy kisebb darabra. A kiválasztott tepsit vagy piteformát magam elé teszem, és akkorára nyújtom a nagyobbik tésztadarabot, hogy kényelmesen kibélelhessem vele a formát, és körben kissé túllógjon. Megkenem a lekvárral, megszórom a darált dióval vagy mandulával, ráhalmozom az almát, elegyengetem. Kinyújtom a kisebbik, félretett tésztát, és akkorára nyújtom, hogy kényelmesen befedje a pitémet. A felső tésztaréteget az alsó kilógó peremével összenyomkodom. A pitét egyenletesen megszurkálom egy villával, hogy a távozó gőz szét ne repessze a tetejét. A tojást felverem és lekenem vele a pitét. 180 fokosra előmelegített sütőben 45 perc alatt aranyszínűre sütöm, és ha kihűlt, mindenkit nagyon boldoggá teszek vele.
Ezt is szeretjük