A májkrém házilag a legfinomabb - Műanyagok nélkül készül

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Miután sokat panaszkodtam a margarinra és a suli-ovi menzákra, amik nem bírnak leszokni a használatáról, most következnek a bolti májkrémmel kapcsolatos aggályaim. Merthogy arra meg csúnyán rá vannak kattanva a kölykök, pedig kivétel nélkül mind rossz minőségű.

Maximum 30-40 százalék máj, sok bőr, víz, rengeteg szója, ízfokozó, stabilizátor, só, sok-sok E - ezekből áll össze szinte mindegyik májkrém. Én mondjuk nem is szeretem, olyan szaguk van, mint a macskaeledelnek, de a gyerekek imádják, muszáj valamit kitalálni helyette. Így született az alábbi májkrém recept: szerencsére nem telik túl sok időbe az előállítása és nagyon olcsón össze lehet dobni.  A végtelenségig variálható aszerint, milyen zsiradékkal készítem, adok-e hozzá folyadékot, hogyan fűszerezem vagy éppen milyen extrákat teszek hozzá. Az egyetlen, amire nagyon figyelni kell, hogy a májat ne szárítsuk ki és csak utólag kerüljön rá só.

Alább néhány ötlet a cifrázásra:

  • fűszerek: rozmaring, zsálya, szegfűbors, majoranna
  • zsír: kacsazsír, libazsír, vaj
  • folyadék: tejszín, desszertbor (felnőtt verzióhoz)
  • extra: mazsola, aszalt szilva, durvára vágott pisztácia

Az egyetlen baj vele, hogy nehéz ráállni az egyenletes előállításra, márpedig a fogyasztói igény állandó. Az egyik tartósítási lehetőség olvasztott vajjal működik: miután kis tálkákban hagytam megdermedni a májkrémet, olvasztott vajat csorgatok a tetejére, így zárom légmentesen le. Így körülbelül két hétig áll el a hűtőben. Most újabb kísérletbe kezdtem: egyszerre nagyobb adagot csinálok, és miután kihűlt, kis, 150 grammos kiszerelésekben fagyasztom. Így talán könnyebb lesz elkerülni, hogy újabb adag macskaeledel landoljon a kosarunkban.

Házi májpástétom

DSC 2412

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 500 gramm csirkemáj
  • 100 gramm vaj
  • 0.5 teáskanál
  • 0.25 teáskanál bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemájat apróra vágom, az ereket eltávolítom. Egy serpenyőt nagyon forróra felhevítek, és kevés olajon pár perc alatt megpirítom a májat úgy, hogy belül még rózsaszínű maradjon. Amikor megsült, aprítóba vagy turmixgépbe öntöm, hozzáadom a vajat, a fűszereket és kiegészítőket, majd nagyon simára turmixolom. Formákba, dobozokba, tálkákba öntöm, légmentesen lezárom, és a hűtőben hagyom megdermedni.

Fotó: Ács Bori

Ezt is szeretjük