Ha így főzöd a rizst, minden alkalommal tökéletes lesz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Már mi is elképesztően sok rizst eszünk, ahogy egész Európában sokszorosára nőtt a rizs fogyasztás az utóbbi ötven évben. Ennek nyilván az ázsiai konyhák népszerűsödése az első számú oka, meg hát egyszerűbb is, mint a krumpli, de nem sokan tudják, hogyan lehet igazán jó.

Pedig mi itthon valahogy hajlamosak vagyunk lenézni a köret intézményét, mintha az másodlagos lenne. Nem szánunk rá időt, nem fektetünk bele fantáziát. Pedig egy unalmas vagy éppen rosszul elkészített köret hazavághatja a legjobb húsétel élményét is. Ráadásul így azt sincs soha alkalmunk kiélvezni, hogy a rizsnek van saját, valódi, önálló íze is.

Ettől függetlenül az esetek többségében nagyon rosszul megfőzött rizzsel találkozni csak. A kupolaformába rendezett ragacsos rizsköretek vagy a száraz zacskós verziók elképesztően kiábrándítóak tudnak lenni, de ami a legrosszabb, hogy mentesek mindenféle ízélménytől. A jó rizshez nem kell zacskósat vásárolni, de jó minőséget érdemes, és az sem mindegy, mennyi vizet, sót használunk főzés közben.

dsc 2442

A legjobb rizsek a basmati vagy jázmin jelzéssel rendelkezők, nem előgőzölt, nem gyors verziókra gondolok, de a most következő módszer még a legolcsóbb fajta rizsből is jóval többet hozhat ki, mint amit eddig benne rejleni hittünk. A tuti rizsfőző módszert Yotam Ottolenghitől tanultam, aki Londonban él, Izraelből származik és az utóbbi évek legizgalmasabb szakácskönyveit írta meg. A metódus három részből áll: áztatás, főzés és gőzölés. Mégsem kerül sokkal hosszabb időbe az elkészítése, mint egy gyors zacskós rizsé, csak egy mozdulatnyi előkészület szükséges hozzá. Ezzel a módszerrel minden alkalommal pergős lesz, de nem száraz, és hihetetlenül mély lesz az ìze.

Rizsfőzés tökéletesre

Nem gyors, nem előgőzölt rizst veszek, és két órával a főzés előtt hideg vízbe áztatom. Leöntöm róla a vizet. Megsaccolom a súlyát, és ahhoz képest tízszeres mennyiségű vizet felteszek főni. Ha felforrt, a vizet sózom, és beleszórom a rizst. Nagy lángon 5 percig forralom.

Leszűröm, és a lábosba kevés vajat, esetleg fűszert vagy más ízesítőt (citromhéjat, mazsolát, stb.) teszek. A legalacsonyabb lángra rakom, belekeverem a rizst. Aláöntök egy pohár vizet, letakarom egy konyharuhával, erre teszem a fedőt és további tíz percig gőzölom.

Tálalásig rajta hagyom a konyharuhát. Ennyi.

Ezt is szeretjük