Kecskesajtos korongok szőlős borzselével – Csak egy muffinforma kell hozzá

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jó borokhoz általában sajtot és kenyeret tálalnak fel, akinek azonban ez már unalmas, megbolondíthatja az apró falatokat egy egyszerűen elkészíthető, de látványos különlegességgel. Nincs szükség hozzá másra, csak kecskesajtra, borra, szőlőre és zselatinra, valamint szuflé tálkákra vagy egy muffin formára.

A legegyszerűbb, ha kecskesajt korongot veszünk: van, amit magunk vágunk tetszés szerinti darabokra, míg néhány eleve szeletelve kapható. Ha az utóbbi esetben vastagnak találod a korongokat, nyugodtan fele olyan vékonyakra szeletelheted őket.

A kecskesajtra borított borzselé akkor néz ki a legjobban, ha fehér és kék szőlőszemek is úsznak benne. Ha találsz, vegyél magnélküli fürtöket, mert ízletesebbek a falatkák, ha nem ropog a szőlőmag a fogak alatt.

Attól függően, hogy a kecskesajtos falatkát előételnek vagy utóételnek szánod, használhatsz száraz, félédes vagy édes fehérbort is. A választás persze attól is függ, hogy a vendégeid a száraz vagy a könnyed, gyümölcsösebb fehérborokat kedvelik.

Amikor először készítettem el ezt a sajtos-borzselés falatkát, még nem voltak szuflé tálkáim, de ez nem okozott problémát. A muffin forma is tökéletesen megfelel, csak amikor kiborítasz egy tányérra egy falatkát, ügyelj arra, hogy a többi korongot takard le, ne essen ki az összes.

Kecskesajtos korongok szőlős borzselével

kecskesajtos-borzsele-recep

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 300 mililiter fehérbor
  • 2 darab lapzselatin
  • 100 gramm magnélküli kékszőlő
  • 100 gramm magnélküli fehérszőlő
  • 200 gramm kecskesajt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd meg kicsit a fehérbort. Közben áztasd be kevés vízbe a zselatinlapot. Miután megduzzadt, nyomkodd ki, és keverd el a fehérborban. Hagyd kissé kihűlni.

Dobj a muffinformákba 2-2- kék és fehér szőlőszemet. Öntsd hozzájuk a zselatinos fehérbort, de ne érje el a folyadék a forma peremét, hagyj úgy fél centit.

Tedd be kicsit dermedni a hűtőbe. Amikor a folyadék már majdnem teljesen megszilárdult, helyezd a kecskesajtos korongokat a zselére, és tedd vissza a hűtőbe.

Tálalás előtt pár perccel vedd ki a hűtőből, és egyenként borítsd a falatkákat a tányérra. Tálalhatod dióval és szőlőszemekkel, valamint friss bagett szeletekkel.

Fotó: Orbán Violetta

Ezt is szeretjük