Lencsefasírt, ami után a húsevők is elismerően csettintenek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lencse, dió és lenmag - tökéletesek együtt. Egy nagyon egyszerű recept, amit a vegák és a húsimádók is szeretni fognak. Sőt, elég a sajtot lecserélni és a vegánok is állhatnak neki a sütésnek. 

Ez a recept eltér egy kicsit a megszokottól - a lencse se beáztatva, se előfőzve, se lepürésítve nincs. Egy szárazabb, pergős lencsére van szükségünk, nem a lencsepép fogja összetartani a masszát, hanem egy kis szójaszósz.

Éppen ezért nem annyira könnyen formázható a massza, kicsit darabos, úgyhogy nem olajban, hanem sütőben kell kisütni a fasírtokat - így biztosan nem fognak szétesni és legalább kevesebb vele a munka is. 

Se tojás, se zsemlemorzsa nem kell ehhez a fasírthoz, ellenben van benne dió, lenmag és sajt. A sajtot leszámítva minden hozzávaló vegán, úgyhogy ha szeretnénk, azt is ki tudjuk cserélni nemes élesztőpehelyre, ami nem más, mint egy édeskés, sajtos ízvilágú inaktivált élesztő, ami vegánoknak tökéletes sajtpótló lehet. 

A lencse rendkívül egészséges, tápanyagban gazdag, tele van rosttal és fehérjével. Rosttartalmának köszönhetően tisztítja a beleket, méregtelenítő hatású és diétázóknak is kiváló választás. Mivel fehérjében gazdag, tökéletesen pótolni tudja a tejben található anyagokat, akár a laktózérzékenyek számára is.

Lencsefasírt

lencsefasírtrecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál petrezselyem
  • 0.25 teáskanál kakukkfű
  • 0.25 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 bögre lencse (száraz)
  • 2 bögre zöldségalaplé
  • 1 bögre dió (darabolt)
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál lenmag (összezúzott)
  • 2 evőkanál reszelt sajt
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 0.5 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

1. A felmelegített olívaolajra dobjuk rá az összekockázott hagymát, dinszteljük pár percig. Ehhez adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, kakukkfüvet, petrezselymet, pirospaprikát és a lencsét.

2. Öntsük rá a zöldségalaplevet (vagy vizet), forraljuk fel, majd vegyük alacsonyabbra a lángot, fedjük le az edényt, és főzzük addig, amíg a lencse meg nem puhul és a víz el nem párolog. Ez kb. 30 percet vesz igénybe.

3. Vegyük ki a lencsés-hagymás alapot egy tálba. Egy aprítógép segítségével törjük össze a diót és a lenmagot, majd adjuk hozzá a lencséhez. Mehet hozzá a liszt, a sajt, a szójaszósz és a só is.

4. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

5. Vegyünk ki a masszából 1-2 evőkanálnyi adagokat, formázzunk belőlük golyókat. Tegyük őket az előkészített tepsibe, süssük 30 percig, amíg ropogós és aranybarna lesz a külsejük.

 Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük