Lakatos Márk szakácskönyve olyan, mint ő maga: színes és szeretnivaló

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lakatos Márkot mint stylistot és mint műsorvezetőt biztosan mindenki ismeri, mert azon kevés hazai személyiségek közé tartozik, aki valóban teljesen önazonos, feltűnő stílusával és zavarba ejtően közvetlen modorával együtt. 

Az utóbbi években több ismert arc vágott bele a vendéglátó szakmába, de nem mindenki tudta sikerre vinni a vállalkozását. Márk a népszerűségét ügyesen használta ki, egyszerű és működőképes koncepcióval indult: a Hold utcai Belvárosi Piac emeletén nyitott egy pici kolbászozót, ahol egyedi ízesítésű, házilag készített kolbászokat és más, egyszerű ételeket kínál. Az étterem már két és fél éve sikeresen üzemel, Márk már régóta számít gasztroarcként is elismert figurának, így aztán én meg is lepődtem rajta, hogy csak most jelent meg a vendéglátós-stylist első szakácskönyve.

lakatos3

A Márk konyhája pontosan az, amire egy Lakatos Márk-rajongó vágyhat: nagyon eklektikus, fúziós ételekkel van teli az egyszerű paprikás krumplitól a homáron át a pezsgőzseléig, a thaitól a franciáig minden műfaj és hatás megtalálható benne.

A személyes szakácskönyvekhez híven a receptek szervező elve a szerző saját érdeklődési köre és egyéni karaktere. Így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy a könyv amúgy végtelenül szimpatikus hozzáállással a desszertekkel kezdődik és van benne egy teljes fejezet, amiben különböző filmes egyéniségek vagy épp jelenetek által ihletett receptek szerepelnek. 

lakatos6

Nekem a legjobban az egyszerűbb, mégis kedvesen ötletes és nem irracionális mértékben újító ételek jöttek be a könyvben. Ilyen például a paprikás krumpli, ami egy kápia paprikából készült krémből, kacsazsíron sült krumpliból és grillkolbászból állt (Lásd a felső képen.), töltött karalábét és öröm sztárszakácskönyvben látni és a sültkarfiol főzelék is nagyon jól néz ki. A partikajás fejezetből biztosan kipróbálnék bármit, különösen  szivárványos sajttortát, és jó ötleteket adnak a hűtőtár fejezet receptjei is. Ezek olyan különleges kiegészítők - szószok, öntetek, ilyesmik -  leírását veszik sorra, amik jó, ha mindig vannak a hűtőben arra az esetre, ha valamilyen átlagosabb ételt fel szeretnénk dobni.

Mint a nagy, feltűnő napszemüveg, vagy egy rikítóbb táska: minden egyszerű outfit izgalmasabb lesz tőlük. 

Ezt is szeretjük