Kurkumás aranytej: minden bajra orvosság

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az arany tejet, vagyis a kurkumás tejet a megfázás, torokfájás és fejfájás ellenszereként fogyasztják. Ezek mellett a depresszió leküzdésében és az agyműködés serkentésében is segítségünkre van. Nemcsak áldásos hatása, hanem önmagában, az íze miatt is érdemes elkészíteni ezt a nagyon egyszerű receptet. 

A gyömbér és a kurkuma jótékony hatásairól már sok szó esett, tele vannak antioxidánssal és természetes gyulladáscsökkentőkként is funkcionálnak. Mivel a fűszerek, különösen a kurkuma sárga színe, beszínezik a tejet, ezért ezt az italt "arany tejnek" is nevezik. 

Bár a receptben gyömbér- és kurkumapor szerepel, még egészségesebb, ha rendes gyömbérből és kurkumából készítjük az italt. Mindkettőből vegyünk egy 3-4 centiméteres darabot, vágjuk fel karikákra és azzal forraljuk fel a tejet. Ebben az esetben még annyival egészül ki a recept, hogy az elkészült italt fogyasztás előtt le kell szűrni. 

Annyira finom az arany tej, hogy vétek lenne csak betegség idején fogyasztani, igyuk a hétköznapokban is. Isteni melegítő ital, amely még az immunrendszerünket is erősíti. Az elkészült tejbe ízlés szerint még mézet is csurgathatunk - szerintem nem érdemes ezt a lépést elhagyni, mézzel lesz tökéletes ez az édes-fűszeres ital.

Kurkumás tej

kurkumástejrecept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 bögre tej
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 csipet fekete bors
  • ízlés szerint méz
Recept idők

Elkészítés:

1. Tegyük a tejet egy lábasba, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni.

2. Adjuk hozzá a kurkumát, a gyömbért és a borsot. Keverjük jól össze.

3. Melegítsük addig, amíg a tej gyöngyözni nem kezd, közben kevergessük, hogy le ne kapjon. Forrástól számított 1-2 percig főzzük.

4. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és hagyjuk így 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

5. Ha picit kihűlt, ízlés szerint ízesítsük mézzel.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük