Immunerősítés on: sűrű, krémes vadrizses leves, amely telis-tele van zöldségekkel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy igazán laktató, krémes leves, amely a hideg, borús napokba is hoz egy kis melegséget. Készíthetjük húsmentesen vagy húsosan, a végeredményen nem változtat semmit.

A vadrizs egy nagyon érdekes, mégis keveset használt alapanyag. Valójában semmilyen kapcsolata nincsen a rizzsel, ez egy termesztett fűféle, amely tápanyagban és vitaminokban gazdag. Ráadásul az összes aminosavat tartalmazza, ezért tökéletes fehérjeforrás.

A vadrizs nem lesz puha, ragacsos, nem fog összeállni, picit keményebb és pergősebb marad. Előfőzve érdemes használni, kb. 40-50 perc alatt fő teljesen puhára, úgyhogy amíg készül, addig nekiállhatunk a leves elkészítésének: dinszteljük meg a zöldségeket, süssük meg a csirkemellet. 

A tejtől és a vajtól lesz igazán krémes, lágy ez a leves, ugyanis ezekkel készül a sűrítése. Ha húsmentesre szeretnénk készíteni az ételt, akkor csak annyi a dolgunk, hogy kihagyjuk a csirkemellet, a folyamatok és a mennyiségek nem változnak.

Krémes, vadrizses leves

vadrizslevesrecept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 6 bögre alaplé (zöldség vagy hús)
  • 1 bögre vadrizs
  • 225 gramm csiperkegomba
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 darab répa
  • 2 darab zellerszár
  • 1 darab vöröshagyma
  • 1 darab babérlevél
  • ízlés szerint só, bors, chili
  • 3 evőkanál vaj
  • 0.25 bögre liszt
  • 1.5 bögre tej
  • 2 marék kelkáposzta
  • 500 gramm csirkemellfilé
Recept idők

Elkészítés:

1. A vadriszt átöblítjük és feltesszük főni. Elég, ha gyöngyözik a víz, nem kell nagyon forrnia, kb. 45 perc alatt megfő.

2. Kockázzuk össze a csirkemellet és a vöröshagymát, olívaolajon kezdjük el dinsztelni, amíg a husi ki nem fehéredik. Adjuk hozzá az összevágott zellert, répát, gombát, a lereszelt fokhagymát. Kb. 5 percig dinszteljük.

3. Öntsük fel az alaplével a zöldségeket és a húst, rakjuk bele a fűszereket, babérlevelet. Ha minden zöldség megpuhult, mehet bele a vadrizs is.

4. Készítsük el a sürítést: olvasszuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, keverjük el csomómentesre, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a tej besűrűsödik.

5. Adjuk hozzá a sürítést és a kelt a leveshez, sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges. Forrástól számított 2-3 percig főzzük.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük