Sajtkrémes egylábasos tészta - Nem csak a vegetáriánusok fognak rajongani érte

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mindenki imádja az egylábasos pastát, hiszen csak annyi a dolgunk vele, hogy mindent beledobálunk egy lábasba és hagyjuk főni. Az egyetlen hátránya talán az, hogy frissen kell megenni, melegítve már nem az igazi - de gondot okoz ez nekünk? 

A sütőtök feldolgozása teszi ki a legtöbb időt. Mivel nekünk pürére van szükségünk a recepthez, ezért a főzés megkezdése előtt elő kell készítenünk a sütőtököt. Sütőben kell megpárolnunk - ez kb. 20 percet vesz igénybe -, majd botmixerrel vagy turmixgéppel lepürésítenünk. 

Ha megvan a pürénk, akkor mehet bele egy lábasba a többi hozzávalóval együtt, és már csak arra kell várni, hogy a dolgok megfőjenek. Azért van szükség ennyi alaplére, mert abban fog megpuhulni a tészta, hiszen az is főzés nélkül kerül bele. Ez bármilyen lehet - spagetti, penne, farfalle -, amit éppen otthon találunk. 

Az egylábasos pasta egyetlen hátránya, hogy még melegen el kell fogyasztani - hiszen, ha hagyjuk kihűlni, akkor a tészta magába szívja teljesen a szószt, és egy olyan túlfőtt tésztát kapunk, amin nincsen mártás. Azonban ezzel a problémával nagy eséllyel nem kell számolnunk - kizártnak tartom, hogy fél órán belül nem fogy el ez az isteni pasta.  

Sajtkrémes-sütőtökös egylábasos tészta

sütőtökös-tésztarecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 350 gramm tészta
  • 1 darab vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 300 gramm sütőtök
  • 4 bögre zöldségalaplé
  • 1 csipet chili
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 evőkanál vaj
  • 120 gramm krémsajt
  • opcionális petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

1. A sütőtököt vágjuk szeletekre, tegyük egy alacsony peremű, széles tepsire. A tepsi aljába öntsünk fél ujjnyi vizet, fedjük le, majd süssük nagy lángon, 15-20 perc alatt vajpuha lesz. Ha elkészült, kaparjuk ki a húsát és - ha szükséges, egy kis olívaolajjal - pürésítsük le.

2. Vágjuk a hagymát apró kockákra, reszeljük le a fokhagymát.

3. Egy lábasba tegyük bele a nyers tésztát, a hagymákat, sütőtököt, az alaplevet, sót, borsot, chilit és szerecsendiót. Keverjük jól össze.

4. Ha felforrt a lé, fedjük le, alacsony lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a hagyma és a tészta megpuhul. Ha a tészta már al dente, nem kell tovább főzni.

5. Adjuk hozzá a vajat és a krémsajtot, keverjük jól bele, hogy elolvadjanak. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Petrezselyemmel tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük