Baconnel és hagymával felturbózott egészben sült édesburgonya

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy egyszerű, de laktató fogás, ami után megnyaljuk mind a tíz ujjunkat. Az édesburgonya azért az egyik legjobb alapanyag, mert minden fűszer nélkül, egészben megsütve, önmagában is csodálatos.  

A sonka és a karamellizált hagyma elképesztően jól illik a burgonyához, a találkozásukban kiegyenlítődik az édes és a sós íz. Nagyon fontos, hogy a hagymát kellő ideig dinszteljük, ha nem karamellizálódik, akkor nem lesz az étel az igazi. 

Az édesburgonyának hosszú a sütési ideje, de közben el tudjuk készíteni a hagymás-baconös tölteléket. Nem kell a hagymát folyamatosan kevergetni, nyugodtan hagyjuk pár percre magára, ha kicsit lekap, az is jól áll ennek az ételnek. Sonka helyett használhatunk szalonnát is, de én jobban szeretem, ha több a húsos, mint a zsíros rész. 

A hagymához és a sonkához szuperül passzol a rozmaring, ha hozzá tudunk jutni frisshez, akkor azt is tegyünk bele, de ha csak szárított van kéznél, azt nem ajánlom az ételbe, kellemetlen érzés lenne ráharapni a morzsolt rozmaringdarabokra. Az elkészült ételt még melegen, tejföllel kínáljuk. Ha elfogyna esetleg a töltelék, akkor tegyünk egy kis petrezselymet, sót és borsot a tejfölbe és azt pakoljuk a krumplinkra. 

Baconnel, hagymával töltött édesburgonya

baconoshagymásédesburgonyarecept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 darab édesburgonya
  • 2 darab vöröshagyma
  • 4 szelet bacon vagy sonka
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só&bors
  • opcionális tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg az édesburgonyákat, majd héjastól, egészben tegyük rá őket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Villával szúrjuk meg őket 2-3 helyen, majd 220 fokon, alsó-felső sütésen, kb. 45-60 percig süssük, amíg a villa bele nem megy könnyedén. Ha elkészültek, picit állni hagyjuk őket, még tovább fognak puhulni.

A hagymákat vágjuk félbe, majd szeleteljük fel nagyon vékonyan, de úgyis össze fognak még menni. Melegítsük fel az olívaolajat, dobjuk rá a hagymát, és dinszteljük addig, amíg a hagyma el nem kezd barnulni, karamellizálódni, ez kb. 20-25 perc.

Ha már majdnem kész van a hagyma, adjuk hozzá az összeszelt sonkát vagy bacont, 3-4 perc alatt kisül belőle a zsír, ropogós lesz. A sonkában található sómennyiség függvényében sózzuk, borsozzuk a hagymát, ha van, friss rozmaring is mehet bele.

Ha megsültek az édesburgonyák, szedjük le a héjukat, vágjuk őket félbe, ha nagyon nagyok, negyedekbe, és szedjük ki egy kanál vagy villa segítségével a közepüket. Ide pakoljuk a baconös-hagymás tölteléket, ízlés szerint tejföllel tálaljuk. Ha szeretnénk, a héjában is hagyhatjuk, úgy nem esik szét olyan könnyen.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Ezt is szeretjük