Mennyei trüffelgolyók, amiket nem lehet abbahagyni: elfelejtheted a boltit!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karácsonyi ajándékok beszerzése és elkészítése lassan már nem tologatható tovább. A plázában mászkálás helyett sokkal kellemesebb dolgot ajánlunk.

Egyre divatosabb saját kezűleg készített ajándékot adni. Egyrészt az ember kellemesen tölti közben az időt, legalábbis jó esetben, és lehet, hogy a kiszemelt nem drága ajándékot kap, de mindenképpen tudja, hogy sok szeretettel készült a meglepetése.

A legjobb opció, ha valamilyen házi finomsággal készülünk, méghozzá egy bizonyos fajtával, amit Gombóc Artúr is szeret: csokoládéval. A csomagolt, táblás változatnál sokkal elegánsabb és ünnepibb hangulatot sugárzó trüffeleknek senki sem tud ellenállni, pláne, ha úgy készíted, ahogy a nagy könyvben meg van írva. 

Pár évvel ezelőtt karácsonykor én is kaptam egy dobozzal a testvéremtől. Mivel még általános iskolás volt, nem volt keresete, és egyébként is, egy tizenéves fiútól ki várná el, hogy plazmatévét ajándékozzon a nővérének karácsonyra. Ő viszont mégsem akart egy sablonos, századik plüssállattal, vagy saját rajzzal meglepni, gondolt egyet, és ott közelített a szívemhez, ahol amúgy a férfiakéhoz szokás: a gyomromon keresztül. A recepthez csupán néhány dolgot kellett beszerezni a boltból, a konyhatündérkedést pedig - saját bevallása szerint - még élvezte is.

Gördülékeny és könnyű receptet fejlesztett ki anyukámmal közösen, amit szerencsére nem felejtettek el szóról szóra lejegyzetelni. A recept sikerét az adja, hogy végtelenül egyszerű elkészíteni, sokféleképp variálható, és igazi, őszinte boldogságot adunk vele. A csoki ugyanis serkenti az endorfin termelését az agyban - ez a vegyület pedig fájdalomcsillapító, és a morfiumhoz hasonlóan hangulatjavító hatású. Nem kell megijedni, a csokoládé valójában nem minősül kábítószernek - habár, ez a trüffel tényleg függőséget okoz. 

Trüffelgolyók

trüffel csoki 650

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 2 deciliter tejszín
  • 25 dekagramm étcsokoládé
  • 2 dekagramm vaj
  • 2 teáskanál rum
  • ízlés szerint kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

Alkohol nélkül is készíthető, csak nem érdemes! A rum aromája plusz pikáns ízt ad a trüffelnek!

1. Gőz felett olvasszuk meg a csokit, majd amikor folyékony, keverjük hozzá a tejszínt és a vajat.

2. Keverjük el jó alaposan, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a rumot.

3. Töltsük szilikon jégkockatartóba, és hagyjuk megszilárdulni, vagy ha egy kicsit hűlt, és formázható, alkossunk belőle golyókat. Forgassuk meg kakaóporban, és próbáljuk meg nem megenni az összeset, mielőtt elajándékozhatnánk!
Ezt is szeretjük