Isteni, fahéjas sütőtökdzsem - Süteményben és önmagában is tökéletes

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sütőtökből ezer és egy receptet el lehet készíteni, de sajnos csak akkor, amikor szezonja van. Viszont ha főzünk belőle egy isteni lekvárt, akkor tavasszal és nyáron is élvezhetjük a sütőtök édeskés, kellemes ízét.  

A sütőtököt párolhatjuk, főzhetjük és süthetjük is, a lényeg, hogy megpuhuljon, akkor tudjuk pürésíteni. Én sütni szeretem a legjobban, bár több időbe telik, szerintem megéri. Teljesen más íze van egy sült és egy főtt töknek, jól áll neki, ha lepirul, olyan, mintha karamellizálódna. 

Nem csak a tököt, a cukrot is karamellizáljuk ebben a receptben. Ettől a lépéstől lesz a dzsem igazán különleges, karamellás ízvilágú, de nem túl édes végeredményt kapunk, amiben a sütőtök jellegzetes íze dominál. A felmelegített sütőtökpüré és a karamellizált cukor is nagyon forró, úgyhogy nagyon vigyázzunk a főzésnél.

Az elkészült dzsemet akár egy évig is tárolhatjuk, azonban felbontás után 2 héten belül fogyasszuk el. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor tegyünk még egy kis szalicilt is a dzsemmel megtöltött üvegekbe. Körülbelül 625 mililiternyi dzsem jön ki ebből az adagból. 

A befőttes üvegeket és a tetejüket alaposan mossuk meg, fertőtlenítsük használat előtt. Ha nem szeretnénk, hogy az üveg elpattanjon, tegyük őket forró vízzel felöntött tepsibe, így átveszik a hőt és biztosan nem fognak megrepedni. Fokozatosan, lassan öntsük az üvegbe az elkészült dzsemet, rázogassuk közben meg párszor, hogy a légbuborékok kimenjenek belőle. A lezárt üvegeket pár percig fordítsuk fejjel lefelé, hogy vákuum képződjön, majd csomagoljuk őket újságpapírba és bugyoláljuk őket takaróba, plédekbe, 1-2 nap alatt maguktól kihűlnek. 

Fahéjas sütőtöklekvár

sütőtöklekvár2

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 kilogramm sütőtök
  • 1 darab citrom
  • 1 darab fahéjrúd
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 300 gramm kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Vágjuk félbe a sütőtököt, magozzuk ki, majd vágjuk kis kockákra. Süssük 45-60 percig őket, amíg teljesen puhák nem lesznek.

Kaparjuk ki a húst a héjból, majd pürésítsük a tököt.

Tegyük a pürét egy lábasba a citrom levével, a vaníliakivonattal és a rúd fahéjjal együtt, alacsony hőmérsékleten főzzük, amíg gyöngyözni nem kezd. Vegyük ki belőle a fahéjrudat.

Egy másik lábasban tegyük fel a cukrot karamellizálni, ha elolvadt és barna színt kapott, vegyük minimumra a hőmérsékletet, majd óvatosan adjuk hozzá a sütőtökpürét. Keverjük jól meg, főzzük pár perc alatt össze.

A kész dzsemet öntsük befőttes üvegekbe, de hagyjunk egy kis helyet a tetejüknél. Csavarjuk rá jó szorosan a fedelüket, fordítsuk őket 5 percig fejjel lefelé, majd bugyoláljuk be őket.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük