Sós karamellöntet, ami függőséget okoz - Csak óvatosan az elkészítéssel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csak néhány éve tanultam meg, hogy sózni mindent kell, nem csak a sós ételeket. A só kiemeli az édeset és minden természetes ízt, só nélkül ugyanakkor minden étel élettelen lesz és unalmas.

Minden süteménybe kell só, a piskótába és a palacsintába csakúgy, mint a csokitortába. Hogy pedig a karamell égetett cukros, diós íze ezerszer intenzívebb lesz a sótól, már egy ideje mindenki tudja. Ennek az ízpárosnak a legcsodásabb formája a sós karamellöntet, amit meglepően könnyű elkészíteni, nem telik több időbe tíz percnél, csak három hozzávaló kell hozzá, cserébe legalább annyira sokoldalú. Ha kis csatos üvegekbe töltjük, ajándéknak is beillik karácsonyra.

Sokáig féltem a karamell készítéstől, olyan konyhai varázslatnak gondoltam, amihez minimum egy cukrász diplomára van szükség, aztán kiderült, hogy nem is olyan nagy kunszt az egész. A lényeg, hogy türelemmel kell figyelni, míg a cukor felolvad, és akkor hozzáadni a vajat, mikor már aranyszínű, de még nem ég.

Csodákat művel a sima vanília fagylalttal, palacsintával, csokitortával, brownie-val, egyszerű sült gyümölcsökkel, bevállalósabbak viszont sült krumplival fogják a legjobban szeretni.

Sós karamell öntet

DSC 2573

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 200 gramm cukor
  • 60 gramm vaj
  • 2.5 deciliter zsíros tejszín
  • 0.5 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A cukrot egy vastag aljú, nehéz, nagy lábosba vagy mély serpenyőbe öntöm. Fontos, hogy a lábos vagy serpenyő magas legyen, mert a karamell forrás közben súlyos égési sérüléseket okozhat. Alacsony lángon hagyom felolvadni, közben nem kevergetem, nem piszkálom. Amíg a cukor karamellizálódik, felmelegítem a tejszínt és felkockázom a vajat. Mikor a cukor teljesen folyékonnyá vált, hozzákeverem a vajat. Elkeverem, míg az összesen fel nem veszi, majd elzárom alatta a lángot, és hozzáöntöm a meleg tejszínt is. Elkeverem, hozzáadom a sót, és készen van. Üvegekbe öntve akár két hétig is eláll a hűtőben.

Fotó: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük