Mennyei, fűszeres tojáslikőr - Laktózmentes változatban is isteni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojáslikőr a legjobb dolog, ami a tej és az alkohol kettőséből kisülhet. Télen külöönösen jól esik, amikor  latyakosak az utcák, amik éjjel tükörsimára fagynak, délután három órakor alkonyi sötétség van, vagy éppen a stresszelünk a karácsonyi készülődésen.

A tömött üzleteket viszont képtelen vagyok feldolgozni, úgyhogy a "gyógyszer" előállítására kénytelen voltam egy saját metódust felállítani.

Több recept és a saját megérzéseim alapján, hosszas kísérletezgetést követően végül megalkottam a tökéletes készítési módot, ami nemcsak azért lélekmelegítő, mert egy jó adag alkohol van benne, hanem már a főzőcskézés alatt is leköti a figyelmet. A kész finomságért pedig nemcsak én rajongok, hanem a család többi tagja is, ami - valljuk be - ritkaság. 

Egyik évben egy kedves barátnőmmel megbeszéltük, hogy csak valamilyen saját készítésű édességet adunk a másiknak karácsonyra. Nagy bajban voltam, mert egy glutén- és laktózérzékeny lánynak nem könnyű sütit sütni, viszont barátságunk hosszú évei alatt nem egy rum-colát ittunk meg együtt, úgyhogy arra jutottam, egy rumos itallal nem tudok melléfogni. Történetesen, a tojás likőröm alapja pedig nem más, mint a tengerészek kedvence, és miután laktózmentes változatban is kapni az összes hozzávalót, nekivesekedtem, hogy megalkossam az első laktózmentes likőrömet.

Egy kicsit kevesebb cukrot használtam, mint az eredeti receptnél, ugyanis a mentes tejek és tejszínek egy leheletnyivel édesebbek a simánál, de a végeredmény így is mennyei lett. Egy ikeás csatos üvegben, saját készítésű logóval ellátva biztos a siker! A karácsonyi fényfüzér alatt, az ablakba kucorodva kortyolgatni pedig olyan végtelenül sikkes, mintha a kedvenc sorozatunk karácsonyi kiadásában szerepelnénk. A tojáslikőrt hűtőbe tegyük, és napokon belül fogyasszuk el.

Házi tojáslikőr

tojáslikőr 650

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 700 gramm tej
  • 250 gramm tejszín
  • 3 darab fahéjrúd
  • 1 darab vaníliarúd
  • 1 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 5 darab tojás
  • 120 gramm cukor
  • 180 gramm rum
Recept idők

Elkészítés:

Ha nem cukrozott tejet szeretnénk kortyolgatni a karácsonyfa körül, akkor ne riadjunk meg az intenzív fűszerezéstől: az ízek selymesen egymásba simulnak, kényeztetve testünket és lelkünket egyaránt.

1. A tejet, a tejszínt, a vaníliát, a fahéjat és a szerecsendiót keverjük össze egy lábasban, és közepes hőmérsékleten forraljuk össze.

2. A forrást követően vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

3. A tojások sárgáját verjük fel a cukorral, majd fokozatosan keverjük simára az ízesített tejjel.

4. Végül jöhet az alkohol: öntsük fel rummal, és tegyük a hűtőbe éjszakára, hogy összeérjenek az ízek. A fahéj- és vaníliarudakat eltávolíthatjuk, de nem muszáj.

5. Tálaláskor finoman keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét, és egy kevés szerecsendióval megszórva tálaljuk.

Ezt is szeretjük