Itt a nagy bejgli útmutató kezdőknek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bejglivel kapcsolatban az utóbbi években a túrógombóchoz hasonló következtetésekre jutottam. Nem az a legfontosabb, hogy mennyire szép, kivan-e repedve és tökéletesen egyenes-e a rúd. Csak az számít, hogy finom legyen.

Évekig görcsöltem a bejglisütésen, lerágtam a tíz körmöm a sütő előtti szorongás közben, kiborultam, ha kirepedt, újrakezdtem, ez pedig jelentős mértékben beárnyékolta a meghitt karácsonyi hangulatot. Aztán egyszer csak elengedtem. Rájöttem ugyanis arra, hogy teljesen mindegy, mit teszek, ha mindent tökéletesen csinálok, kimérek, kicentizek, akkor is lehet, hogy kireped. Azért tökmindegy, mert szeletelve a kissé kirepedt bejgli is szép, az pedig biztos, hogy finom lesz.

Azóta kiélvezem a bejglisütés szertartását, hiszen ez a sütemény minden sütni szerető álma: tökéletes, nem ragadós, jól nyújtható, alkalmazkodó tészta, szépen egyengethető töltelékek, nyújtás, tekerés - a bejglisütés csupa örömmunka.

Évek óta ugyanúgy sütöm a bejglit, mégis van, hogy kireped, van, hogy tökéletes marad. Szerencsére ha kireped, akkor is csak picit, annyira, hogy a tálon már nem is látszik.

Sokkal fontosabb, hogy belül milyen: a tökéletes bejgli számomra az, amiben alig látszik a hajszálvékony tészta, szinte csak azért van, hogy formázza, keretezze a szaftos tölteléket. 

Bejglit sütni nem nehéz, de van néhány fontos szabály, amit érdemes betartani:

Mákos bejgli

DSC 3878

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 450 gramm liszt
  • 120 gramm vaj
  • 60 gramm zsír
  • 50 gramm porcukor
  • 3 gramm porélesztő
  • 2 darab tojás sárgája
  • 1 kávéskanál
  • 1 deciliter tej
  • 1 darab +tojás
  • 400 gramm mák
  • 250 gramm cukor
  • 2 deciliter víz
  • 2 evőkanál citromhéj
Recept idők

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a cukorból a belereszelt citromhéjjal együtt szirupot főzünk, azaz addig forraljuk őket kis lábosban, míg teljesen fel nem oldódik a cukor. Belekeverjük a mákot és hagyom teljesen hidegre hűlni.

A tésztához előbb a vajat és a zsírt kis kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a liszt, az élesztő, a só és a porcukor keverékét. Addig dörzsölgetjük, míg zsemlemorzsa állagú egyveleget nem kapunk.

Belekeverjük a tojások sárgáit, a tejet, és egynemű tésztává gyúrjuk. Hideg helyen hagyjuk pihenni fél órát.

Ha mindenki eleget pihent, fogjuk a tésztát, és egyenlő részekre osztjuk aszerint, hány bejglit szeretnénk. Ebből a mennyiségből 3 darab fél kilós vagy 6 darab 250 grammos rúd lesz.

Az első tészta darabot vékony téglalappá nyújtjuk. A máktöltelékből kimérünk annyit, amennyi a tészta súlya volt, és megkenjük vele szépen, egyenletesen. Egy vékony csíkot hagyunk csak szabadon az alsó hosszanti oldalon, ahonnan a tekerést kezdeni fogjuk.

Szorosan feltekerjük a bejglit, és sütőpapíros tepsire tesszük. A következővel ugyanígy teszünk. A bejgliket egymástól távol helyezzük el a tepsin, mert nőni fognak sülés közben. Ha mindenki feltekeredett, lekenjük a bejgliket egy tojás sárgájával. Hideg helyre tesszük, és előmelegítjük a sütőt 180 fokosra. Közben lekenjük a bejgliket a fehérjével és úgy is hagyjuk a hidegben kicsit száradni. A forró sütőben körülbelül 35-40 perc alatt fognak szép aranybarnára sülni. Becsomagolva sokáig elállnak, már ha van rá lehetőségük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük