Karácsonyi rántott hús diós bundában - Sokkal ropogósabb

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rántott húsra is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. A panírt ezerféleképpen el lehet készíteni, én is ettem már többfélét, de nekem ez a verzió az abszolút kedvencem. 

A rántott hús igen egyszerű, hétköznapi étel, de elég egy plusz hozzávaló bele és máris az ünnepi asztal főfogása lehet. Az én verzióm diós bundában készül, de lehet a panírba mandulát, mogyorót, sajtot vagy akár zöldfűszereket is tenni.

A liszt, tojás és a zsemlemorzsa mennyisége csak egy körülbelüli érték, a hús típusától, nagyságától is függ, mindig öntsünk ki egy kisebb mennyiséget a tálba és inkább utólag adjunk még hozzá, ha kevésnek bizonyul, ne vesszen kárba. Természetesen használhatunk bolti zsemlemorzsát is, de szerintem teljesen más ízélményt nyújt a házilag lereszelt vagy összeaprított zsemle, egy kicsit darabosabb lesz így a panír, bár ízlés kérdése, hogy ki hogyan szereti. 

A tojásba mindig teszek egy kis tejet vagy tejfölt, lágyítja picit az ízeket, úgy lesz ropogós a panír, hogy közben nem törik bele a fogunk. Mivel a dió és a reszelt zsemle miatt a panír picit darabosabb lesz, kicsit nyomkodjuk rá a húsra, ne csak forgassuk benne. 

Fontos, hogy bő olajban süssük a húst, illetve az is, hogy lehetőleg mindenhol azonos mennyiségű hő érje a serpenyőt, különben foltosra fog sülni a húsunk, az egyik része megég, a másik pedig nyers marad. Félidőnél forgassuk meg a húsokat, a csirkecombnak természetesen több idő fog kelleni.

Karácsonyi rántott hús

dióspanírosrecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kilogramm hús (csirkemell, csirkecomb, sertéskaraj, tarja)
  • 20 dekagramm liszt
  • 3 darab zsemle (száraz)
  • 3 darab tojás
  • 1 deciliter tej
  • 15 dekagramm dió (apróra zúzva)
  • ízlés szerint só&bors
  • ízlés szerint olaj
Recept idők

Elkészítés:

A húsokat klopfoljuk ki (attól függően, hogy milyen húst használunk), majd sózzuk, borsozzuk.

Készítsük elő a panír alapanyagait. A zsemléket reszeljük le kis lyukú reszelőn, a diót aprítógéppel zúzzuk össze (nem kell teljesen porrá, de legyenek aprók a darabok), a tojást keverjük ki a tejjel és egy kis sóval. Tegyük a lisztet, a tojást és a diós zsemlemorzsát egy-egy tálba, kezdődhet a panírozás.

A szokásos liszt-tojás-morzsa sorrendet követve panírozzuk be a hússzeleteket. Egy magas falú serpenyőbe öntsünk annyi olajat, amennyi éppen ellepi a húst, majd ha már forró az olaj, tegyünk bele pár szeletet. (Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt.) Attól függően, hogy milyen húst készítünk, mindkét felüket pár perc alatt süssük meg.

Tegyük az elkészült szeleteket papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges olaj. Krumplival, rizzsel vagy salátával tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük