Mákos guba: sütőben sütve az igazi - 200 éve esszük karácsonyra

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tejjel locsolt szikkadt kifli vagy vaníliás-illatos kalácspuding - elképesztő végletek vannak a különböző gubareceptek között, pedig ez az egyik legősibb ételünk, és már kétszáz éve legalább a karácsonyi szokások része. 

A gubák eredetileg vízzel leforrázott kiszáradt kenyérfélékből készültek. A mákos guba régen és ma is a karácsonyi nagy lakoma előtti húsmentes étel volt, amit gyakran túróval készítettek.

Rengeteg ismert elnevezése van, az is mutatja, mennyire fontos és elterjedt fogás volt mindig: laksa vagy laska, rongyos kapca, lángelő, pupa, gubó, bobajka, doboska. A mákos verzióban fontos volt a mák, mint szerencsehozó szimbólum. 

A mai csúcsgasztronómia gyakran elképesztően túlbonyolítja, a menzák pedig szörnyű szintre képesek lealacsonyítani szegény szeretett mákos gubánkat. Én valahol a középúton járok: a szikkadt kalácsot vagy kiflit kicsit kiszárítom, hogy jól magába szívja a sodót, mégse legyen tocsogós. Aztán a tojásos-tejes keverékkel és a mákkal együtt sütöm meg, és extra sodót vagy pudingot locsolok rá tálaláskor. 

A mákos guba, mint karácsonyi ebéd nagyon okos hagyomány. Van egy kényeztető, ünnepi jellege, de nem annyira laktató, hogy ne tudjunk rákészülni a nagy vacsorára. 

Karácsonyi mákos guba

DSC 3309

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab szikkadt kifli
  • 0.5 liter tej
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 200 gramm darált mák
  • 100 gramm porcukor
  • 2 darab tojás (a sodóhoz)
  • 2 deciliter tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • ízlés szerint cukor
Recept idők

Elkészítés:

A kifliket felkarikázzuk, sütőlapon szétterítjük és 150 fokos sütőben kicsit kiszárítjuk.

A tejet elkeverjük a tojásokkal és a vaníliával.

A cukrot elkeverjük a mákkal és a citromhéjjal.

Ha a kifli kiszáradt, kivesszük a sütőből, kivajazott tűzálló tálba tesszük, leöntjük a tojásos keverékkel, megszórjuk a mákkal, és visszatesszük a sütőbe.

A tejet és a tojást elkeverjük egy kevés cukorral és vaníliával, és alacsony lángon, folytonos kevergetés közben besűrítjük.

A megsült gubát a vanília sodóval tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük