Puha, foszlós krumplis-zsíros kis kifli - Maradékokból is hibátlan

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Zsírt önmagában sosem szoktunk venni, ha viszont a kacsa- vagy libasütés után megmarad, azt mindig eltesszük. Nagyon finom, és sok mindenhez fel lehet használni, például ehhez a sós süteményhez is.

Azt hiszem, ez a legfoszlósabb, legpuhább tészta, ami valaha kikerült a kezeim közül. Elképesztő sikere van ahányszor megsütöm. Vacsorára is jól megy, de bulikba is szoktam vinni, mert igen jó alátét mindenféle alkoholhoz. A legjobb tulajdonsága az, hogy a krumpli miatt másnap is éppen ugyanolyan finom puha, mint mikor frissen kisült. 

Nagyon spórolós recept, mert csupa maradékot használok fel, a zsír és a krumpli is olyan hozzávaló, ami gyakran felhalmozódik ünnepekkor. Krumplipüréből nálunk mindig sok készül, bár azt hiszem, néha direkt azért készítek többet, hogy másnap megsüthessem ezt a kiflit a maradékból.

Krumplis-zsíros kiskifli

DSC 2763

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 400 gramm krumplipüré
  • 2 darab tojás
  • 50 gramm kacsazsír
  • 400 gramm liszt
  • 1 deciliter tej
  • 7 gramm porélesztő
  • 1 teáskanál
  • 1 darab tojás (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Az összetört főtt krumplit vagy maradék krumplipürét elkeverem a zsírral és a tojással, majd hozzáadom a lisztet és a sót is. Összegyúrom, és beleöntöm a langyos tejet, amiben előzőleg elkevertem az élesztőt. Nagyon lágy, kissé ragacsos tészta lesz belőle, de nem szabad hozzá sok lisztet adni, mert épp a lágysága vész el.

Letakarva egy órán át kelesztem. Amikor megkelt, kettéosztom a tésztát, és egy nagyjából 3 mm vastag kört nyújtok belőle.

A kört cikkekre vágom, majd a cikkeket feltekerem, mint egy kiflit. A kifliket sütőpapíros tepsire sorakoztatom, lekenem egy felvert tojással, megszórom köménymaggal, és 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütöm.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük