Ünnepi gesztenyés pohárdesszert: gyors megoldás, ha nem akarsz sütni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van az úgy, hogy az embernek még karácsonykor sincs kedve sütni, mégis kellene valami édesség a vacsora utánra.

Az is előfordulhat, hogy a sokadik felvonásos baráti, rokoni karácsonyra már elfogynak a bejglik, nem is vágyunk már semmi komolyabb süteményre, csak valami könnyű habos dologra.

A pohárdesszertek a rohanók, esetleg sütni nem szeretők és lusták legnagyobb barátai. Maximum tíz perc alatt elkészülnek, finomak és nagyon látványosak ezek a kanalazós habok, krémek.

Külön remek tulajdonságuk, hogy sokféle sütimaradékot bekebelezhetnek vagy új ruhába öltöztethetnek. Mehet az aljába piskótamaradék, vagy éppen a tetejére kekszmaradék morzsás formában.

Az eredeti mousse-okban gyakran van tojás is, ez viszont most egy szimpla tejszínhabos verzió, hogy tényleg ne legyen vele sok munka. Akár egy nappal korábban is el lehet készíteni, jól ellesz a hűtőben, míg meg nem jönnek a vendégek.

A gesztenye önmagában karácsonyi hangulatú alapanyag, de akár feldobhatjuk további ünnepi ízekkel, szegfűborssal, narancslekvárral, vagy maradék mézeskalács-morzsával is. A pohárdesszert az a műfaj, amiben szinte mindent lehet. 

Gesztenyés mousse

DSC 3316

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm natúr gesztenyemassza
  • 3 deciliter habtejszín
  • ízlés szerint porcukor
  • 150 gramm fagyasztott meggy
  • 50 gramm keserű csokoládé (elhagyható)
  • 0.5 deciliter rum
Recept idők

Elkészítés:

A tejszínhabot nagyon hidegre hűtjük.

A gesztenyét elkeverjük a rummal és egy deci tejszínnel.

A maradék tejszínt kemény habbá verjük. Amikor félig kész a hab, kevés porcukrot teszünk hozzá, és tovább verjük, míg nagyon kemény nem lesz. Ekkor nagyon óvatosan beleforgatjuk a gesztenyés krémbe.

A meggyet hagyjuk felolvadni, lecsepegtetjük és kevés cukorral elkeverjük.

A poharak aljára meggyet kanalazunk, rá egy kevés gesztenye habot teszünk, arra csokit reszelünk, majd újabb néhány szem meggyet kanalazunk. A tetejét meggyel és reszelt csokival díszítjük.

Jól behűtjük tálalás előtt.

Fotó: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük