Mennyi és milyen bort igyunk, ha jót akarunk a testünknek? A mérték és a minőség a fontos

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Biztosan mindenki hallotta már azt a mondatot, hogy "napi egy pohár bor az ember egészségére válik". Valószínűleg még sűrűbben találkoztál ezzel a bölcsességgel, ha a családod vagy baráti társaságod házilag is készít bort.

Az én nagyszüleim hosszú évtizedek óta foglalkoznak szőlészettel, így mindig van a családi asztalon bor az ebéd mellé. No, de vajon tényleg egészséges-e a napi borfogyasztás, és ha igen, milyen mértékig?

A bort az európai kultúrában nagyon sokáig gyógyító italként tartották számon és sokféle betegségre írták fel receptnek. Azonban a mai, folyamatosan gyorsuló világban a bor jótékony hatása megkérdőjeleződött, hiszen az alkoholisták száma rohamosan nő, egyre több stresszforrás van az emberek életében, sokan az alkoholhoz nyúlnak, ettől várják a megoldást.

Ennek következtében igen negatív megítélés alakult ki az alkoholfogyasztásról, amit mára már nehéz fölülírni. Azt azonban érdemes ilyenkor figyelembe venni, hogy nem magával az alkohollal vagy jelen esetben a borral van a probléma, hanem a fogyasztás mértékével. Ugyanis nem mindegy, hogy mennyit iszunk, és az sem, hogy milyen minőségű bort. 

bor

Fotó: Shutterstock

A bor egészségre gyakorolt pozitív hatásáról több kutatás is született, de a legjelentősebb talán a franciáké. Franciaország ugyanis az élő példa arra, hogy igenis jó hatásai vannak a mérsékletes borfogyasztásnak. A franciák mozgásszegény életmódot folytatnak és a zsírfogyasztás sem áll távol tőlük, ezért igen magas a koleszterinszintjük, ennek ellenére a szívinfarktusban elhalálozottak száma igen csekély. Egy idő után rájöttek, majd a kutatások is azt igazolták, hogy ennek oka az, hogy a francia borvidékeknek hála a franciák rendszeresen, de mértéket tartva fogyasztanak bort. A borfogyasztás pedig csökkenti a koleszterin- és triglicerid-szintet. A bornak magas az antioxidáns tartalma, ami gátolja az érelmeszesedés kialakulását, ezzel együtt pedig a szívinfarktus kialakulásának kockázatát is csökkenti. 

Nem mindegy, milyen bort iszunk

A bor antioxidánsai, vagyis a polifenolok, gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, illetve megakadályozzák a káros oxigénreakciók létrejöttét, így védenek a herpeszvírus, a gyermekbénulás és a daganatos megbetegedések ellen is. Ráadásul a polifenoloknak köszönhetően a borban található C- és E-vitamin hatása is erősödik. 

bor2

Fotó: Shutterstock

Nem mindegy azonban, hogy milyen bort iszunk! A vörösbor ugyanis sokkal több jótékony hatással bír, mint a fehér. Franciaországban is a vörösborfogyasztás a kedveltebb, így a kísérletek is inkább erre irányultak, és ki is mutatták, hogy az érelmeszesedést gátló polifenol sokkal nagyobb százalékban van jelen a vörösborban: a vörösben 2000-4000 mg/l, a fehérben pedig csak 150-300 mg/l. Tehát igazából kedvező élettani hatása annak van, ha vörösbort fogyasztunk. 

Az sem mindegy, hogy milyen minőségű bort iszunk. Ha tehetjük, vegyünk házi bort, vagy, ha boltban vesszük, akkor inkább minőségi, ismertebb borvidékről származó borokat vásároljunk, melyekről feltételezzük, hogy tényleg szőlőből készültek, és nincsenek telenyomva adalékanyagokkal. A tablettából készült, agyoncukrozott, 200-300 Ft-ért kapható utánzatokat kerüljük el minél messzebbről, ezekből már egy pohár is nagyon káros lehet a szervezetünkre. 

És akkor most nézzük a mennyiséget: ha tényleg jó minőségű vörösbort iszunk, mi az egészséges mérték? A kutatások alapján a napi 1,5-2 dl bor tesz jót a szervezetünknek, de egyes eredmények szerint a férfiaknak még a 3 dl bor is engedélyezett. Úgyhogy ne féljünk vörösbort fogyasztani, de mindig figyeljünk a mértékre és a minőségre!

Ezt is szeretjük