Icipici Sacher-sütemény: amilyen cuki, olyan finom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Két évvel ezelőtt készítettem el először ezt a süteményt - azóta minden évben el kell.  Édesapám és bátyám kedvence lett, úgyhogy tavaly és idén is megsütöttem már karácsonyra, de persze máskor is finom. 

Ízében Sacher-torta, külalakjában aprósütemény - ha szeretitek a Sacher-tortát, akkor a belőle készült süteményt imádni fogjátok, ráadásul hetekig eláll. Bár kicsit időigényes ez a süti az előkészületeiben, főleg, ha nagy adagot készítünk belőle, ennek a desszertnek nem árt az idő múlása, csak még finomabb lesz tőle.

Az eredeti receptben fele ennyi cukor szerepel, de én megdupláztam a mennyiséget, mert még így is egy kesernyés, nem túl édes tésztát kapunk, amit a lekvár és a csokoládé édesít meg. A sütemény tetejére olvasztott csokoládé kerül, a legjobb, ha étcsokoládét használunk, de tejcsokival is tökéletes - legutóbb én is azzal készítettem.

A tészta formázása picit időigényes, de egyáltalán nem olyan vészes. Kis golyókat kell formázni a tésztából, majd a hüvelykujjunkat belenyomva mélyedéseket kialakítani. Ha megsült a tészta, mindenképpen várjuk meg, amíg kihűl, különben a lekvár teljesen szét fog folyni rajta. Azt sem árt megvárni, amíg a lekvár kicsit megköt, hogy az olvasztott csokoládénk ne keveredjen össze vele, külön réteg alakuljon ki. Ha külalakban nem is sikerül a végeredmény a legszebbre, az íz mindenképpen kárpótolni fog. 

Sacher-sütemény

sachersütirecept

Hozzávalók 30 adaghoz

  • 300 gramm liszt
  • 250 gramm vaj
  • 160 gramm sárgabaracklekvár
  • 100 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csipet
  • 200 gramm ét- vagy tejcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. 

A lisztet, a kakaót és a sót keverjük össze, a cukrot és a vajat robotgép segítségével keverjük krémesre. Adjuk hozzá a tojást a vajhoz, vegyítsük el, majd mehet a száraz hozzávalókhoz. Gyúrjunk egy lágy tésztát. 

Az előkészített tepsire tegyünk diónyi halmokat egymástól 5 centiméterre. Nyomjunk a hüvelykujjunkkal mindegyikbe mélyedést, oda kerül majd a lekvár. 

180 fokon 12-15 percig süssük, érintésre még kicsit lágy lesz, de ahogyan kiszárad, úgy fog megkeményedni. 

Ha kihűlt, töltsük meg lekvárral a mélyedéseket, tegyük félre. 

Olvasszuk fel a csokoládét vízfürdő felett, tegyük egy nejlonzacskóba, vágjuk le az egyik sarkát, és kenjük meg a sütemények tetejét az olvasztott csokival. Ha a csoki megszilárdult, készen is vagyunk, dobozban hetekig eláll.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Ezt is szeretjük