Cheddar sajttal felturbózott, extra ropogós krumpligolyó

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bacon, olvadó sajt, puha krumplipüré - ezt veszi körbe a ropogós, parmezán sajttal felturbózott panko morzsa. Egy szuper egyszerű és gyors étel, amely még maradékfelhasználó recept is egyben.

A krumpligolyó alapját a krumplipüré adja, az a legjobb, ha maradékot használunk, ugyanis kihűlve kell formáznunk, akkor nem esik szét olyan könnyen. Úgyhogy ha maradt a héten egy nagy adag krumplipürénk, amivel már nem tudunk mit kezdeni, akkor ne essünk kétségbe, hasznosítsuk újra. Persze, ha nincs otthon ilyenünk, akkor is megéri elkészíteni ezt a receptet, gyorsan össze lehet dobni egy pürét. 

Nagyon fontos, hogy milyen a püré, gyúrható állagra van szükségünk. Ha pont eléggé krémes, akkor nem kell hozzá semmilyen plusz összetevő, könnyedén össze tudjuk dolgozni a sajttal és a baconnel. Ha viszont túl lágyra sikerült a pürénk, akkor tegyünk hozzá egy kis lisztet, ha pedig túl keményre, akkor egy tojással vagy egy kis olvasztott vajjal lehet az állagán javítani. 

A krumpligolyókat panko morzsában panírozzuk, de ezt óvatosan tegyük, nehogy szétessenek a golyók. Ugyanezen okból kell az elkészült krumplilabdákat hűtőbe tenni panírozás után, hogy a felvett golyóforma rögzüljön. Bő, forró olajat használjunk a sütéshez, ha nem elég meleg az olajunk, akkor ugyancsak a golyók szétesésével kell számolnunk. 

Ropogós krumpligolyó

krumpligolyórecept

Hozzávalók 24 adaghoz

  • 3 bögre krumplipüré (kihűlt)
  • 1 bögre cheddar sajt
  • 0.5 bögre bacon (kockázott)
  • 0.25 bögre snidling
  • ízlés szerint bors
  • 0.5 bögre liszt
  • 2 darab tojás
  • 1.5 bögre panko morzsa
  • 0.5 bögre parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A bacont pirítsuk meg egy kis vajon, hogy kisüljön a zsírja. Gyúrjuk össze a krumplit a chedarral, baconnel, snidlinggel és borssal. Ha nem volt elég sós a krumplipüré, akkor tegyünk hozzá azt is.

Készüljünk elő a panírozáshoz, tegyük ki a lisztet egy tálba, verjük fel a tojásokat, a panko morzsát keverjük ki a parmezánnal.

Lisztezett kézzel vagy fagylaltadagolóval formáljunk gömböket a masszából.

Mehetnek a golyók a lisztbe, a tojásba, majd a parmezános morzsába. Kb. 24 krumplilabdánk lesz a végén.

Tegyük egy fél órára őket a hűtőbe, hogy ne essenek szét a sütés közben. Bő, forró olajban süssük őket, kb. 3 perc alatt aranybarnára pirulnak.

Tegyük őket papírtörlőre, majd még forrón, tejföllel tálaljuk.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük