A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogyan sok más receptet, ezt is édesapámtól tanultam. Tökéletes ez a chilis bab, fűszeres, csípős, kicsit édes és telis-tele van hússal, babbal és kukoricával. Nagyon egyszerű recept, sok dolgunk nincs vele, éppen csak annyi, hogy hagyjuk a gáztűzhelyen főni. 

A chilis babot kevesebb idő alatt is meg lehet csinálni - csak éppen nem érdemes. Régebben én is mindig felpörgettem a folyamatokat, úgy gondoltam, hogy a konzervzöldségeket nem kell főzni, úgyhogy 20 perc után lekapcsoltam az ételt. Aztán persze nem értettem, hogy miért nem sikerül úgy, mint édesapámnak.

Konzerv ide vagy oda, a chilis babot sokáig kell főzni. Akkor lesz sűrű a szósz és akkor érnek össze az ízek, ha legalább egy óráig főzzük alacsony lángon. A paradicsomlének majdnem a felére kell redukálódnia, és egy sűrű, fűszeres szaftot kell kapnunk. 

A főzés mellett a másik dolog, amire figyelni kell, az a fűszerezés. A só, bors és a chili mellett nagyon jót tesz a szósznak egy kis cukor is, nem sok, éppen csak egy édes aromát kell kölcsönöznie a paradicsomnak. Én imádom benne a római köményt is - bár ezt édesapám nem mindig tesz bele -, de szerintem ettől lesz az egész ételnek mexikói hangulata. A fűszerek mennyisége körülbelüli érték, mindig érzésre teszem bele, kóstolgassuk folyamatosan a szószt, és az ízlésünknek megfelelően cukrozzuk, chilizzük, fűszerezzük.

Chilis bab

chilisbabrecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 500 gramm darált hús (marha, sertés vagy vegyes)
  • 1 liter passzírozott paradicsom
  • 4 doboz vörösbab
  • 1 doboz kukorica
  • 1 teáskanál római kömény
  • ízlés szerint chili
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint só&bors
Recept idők

Elkészítés:

Kockázzuk össze a hagymákat, majd dinszteljük meg őket egy kis olajon. Ha kész a hagyma, mehet rá a fűszerpaprika, keverjük össze egy perc alatt, hagyjuk, hogy megolvadjon a paprika.

Adjuk hozzá a darált húst, kifehéredésig főzzük, ha esetleg leragad, adhatunk hozzá egy kis vizet is.

Ha készen van a darált hús, mehet rá a paradicsomlé és a lecsöpögtetett bab- és kukoricakonzerv. Fűszerezzük, ízlés szerint mehet bele a chili, cukor, só, bors és a római kömény. Ha felforrt a szósz, kóstoljuk meg, utána tudjuk még ízesíteni a fűszerekkel.

Lassú tűzön kb. 60 percig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik és a paradicsomlé mennyisége nem csökken. Friss kenyérrel tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük