Banános tejeskávé, ha szeretnéd még jobban felpörgetni a reggeleket

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezzel a meleg tejeskávéval egészen biztosan jól fog indulni a leghidegebb, legszürkébb nap is. Forró, édes, banános és isteni finom - ennél jobb napindítóra nincs is szükség. 

A banán mellé egy kis fahéj kerül a kávéba, de szerecsendiót, gyömbért és szegfűszeget is el tudok képzelni hozzá. Jó sűrű, krémes kávét kapunk végeredményül, ami reggeliként is megállja a helyét. 

Egyetlen egy dologra kell figyelni: alaposan le kell turmixolni a banánt. Ha nagyon darabos marad, akkor elrontja az élményt, rossz érzés, ha kávéivás közben rágnunk kell valamit. Duplán is turmixoljuk át a banánt, először a tej felével, majd még egyszer a maradékkal, és ha még így is darabosnak érezzük, akkor egy szitán is szűrjük át. 

A banán és a kávé meglepően jól passzolnak egymáshoz, tökéletesen kiegészítik egymást, hiszen egy jó érett banán teljesen édes, míg egy jó erős kávé teljesen keserű. A banán mellé cukor is kerül, de ha még így sem érezzük elég édesnek a kávét, akkor utólag mézet is belecsurgathatunk.

Banános tejeskávé

banánoskávérecept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 200 milliliter kávé (erős)
  • 250 milliliter tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 darab banán (érett)
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A banánt törjük össze pépesre egy villával, majd keverjük jól össze a cukorral. Tegyük egy kis lábasba a keveréket, alacsony lángon főzzük, amíg a cukor elolvad, a banán pedig átmelegszik.

Adjuk hozzá a tej felét, hagyjuk a tejet is átmelegedni, amikor már gyöngyözik, vegyük le a tűzhelyről, tegyük bele a fahéjat, keverjük jól el benne.

Tegyük a banános tejet egy turmixgépbe, és magas fokozaton turmixoljuk le a banánt, hogy ne maradjon darabos. Ha már nagyjából sima, adjuk hozzá a tej másik felét, azzal is turmixoljunk még rajta.

Öntsünk 1-1 dl forró kávét két bögrébe, erre mehet rá a banános tej. Ha nem elég édes az ízlésünknek, utólag mézzel még lehet édesíteni rajta. Fahéjjal megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Ezt is szeretjük