Teával az influenza ellen - Legalább annyit ér, mint a gyógyszerek

Sági Zsófia 2019. január 9.

Az influenzás, vírusos megbetegedések száma januárban éri el a tetőpontot. Ezek a teák nemcsak a megelőzésre, hanem a tünetek enyhítésére is kiválóan alkalmasak, úgyhogy bátran ajánlom őket!

Ha szükséges, mézzel ízesítsük a teát, de csak akkor tegyük bele, amikor már nem tűzforró, különben elvesznek az értékes hatóanyagai. A teákhoz szükséges növények beszerezhetőek szárított formában a bio és természetgyógyászati üzletekben, de vannak olyanok, amikhez frissen is hozzá tudunk jutni. Gyermekeknek és állapotos nőknek nem ajánlott a teák rendszeres fogyasztása.

Kamilla

A kamilla sok flavonoidot tartalmaz, ezért gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Görcsoldó, szélhajtó, gyomorerősítő és nyugtató hatása is van, kiváló választás a gyulladt torokra, megtisztítja a hurutos légutakat, enyhíti a rekedtséget, fertőtleníti a szervezetet. Forrázás után 10-20 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Teaként fogyasszuk, de ha a torkunkat tisztítanánk meg, inhaláljunk vele.

kamillatea.jpg

Hársfavirág

Oldja a hurutot, csökkenti a gyulladást és a köhögést. Antibakteriális hatású, ráadásul az agy hőszabályzó központját is befolyásolja, működésbe hozza az izzadságmirigyeket, kiizzaszt. Forrázás után negyed óráig érdemes állni hagyni, majd leszűrve fogyasztani. De vigyázzunk, ne igyuk naponta, mert megzavarhatja a szervezet hőháztartását. A hársfának nemcsak a virága, hanem a levele is értékes, a hársfalevél természetes köhögéscsillapító, nyugtatja a torkot és a garatot. A levelet azonban nem forrázni, hanem áztatni kell, legalább 5-6 órán keresztül. 

Kakukkfű

A kakukkfűnek a virágos, leveles részeit használjuk. Baktériumölő, fertőtlenítő hatású, jó a gyomornak, ráadásul még a hurutos légutakat is tisztítja, köptetőként is funkcionál. Köhögés vagy torokfájás esetén érdemes alkalmazni, akár öblögetőként, de a vírusos betegségek legyőzésében is a segítségünkre lehet. Ha teát készítünk belőle, forrázás után negyed órát hagyjuk állni, majd szűrjük le. Orrdugulás esetén inhalálni érdemes vele.

Csipkebogyó

Tele van C-vitaminnal és flavonoiddal, amelyek növelik az ellenállóképességet és gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatásúak. Egy bogyóban több a C-vitamin, mint egy citromban. A C-vitamin természetes antioxidáns, részt vesz a sejtképzésben. A csipkebogyó szabályozza az erek áteresztő képességét is, erősíti az érfalakat, gyorsítja a véráramot, ezért nem csak influenza esetén érdemes fogyasztani. A csipkebogyót nem forrázni kell, hanem áztatni, különben elveszik a magas C-vitamin tartalma. Legalább egy éjszakán át hagyjuk hideg vízben, utána szűrjük le, majd langyosan fogyasszuk.

Fokhagyma

Hatóanyagai antibakteriális és gombaellenes hatásúak, ezért természetes gyulladáscsökkentő és baktériumölő, minden vírust és férget kiűz a szervezetből. Ha teszünk mellé gyömbért és citromot is, a hatását megsokszorozhatjuk. A fokhagymából nem teát kell főzni, hanem - a csipkebogyóhoz hasonlóan - be kell áztatni. Törjük meg a gerezdeket, és legalább 6 órán át áztassuk őket. Mézzel ízesítsük. 

gyogytea.jpg

Gyömbér

Fokozza az elleállóképességet, a torokfájás egyik leghatásosabb ellenszere. Hámozzunk meg egy ujjnyi darabot, vágjuk vagy törjük össze, majd 10-30 perc alatt forraljuk fel vízzel, szűrjük le és ízesítsük mézzel. Konkrét receptet itt találtok hozzá.

Bodza

Tisztítja a vért, kiizzaszt, elűzi a náthát, jó a fülfájásra és a rekedtségre. Lázcsillapító hatása is van, mivel az izzadással méregteleníti a szervezetet. Teája vízhajtó, köhögéscsillapító hatású és elősegíti az emésztést. Nemcsak elfogyasztva kiváló, hanem akkor is, ha inhalálunk vagy gargalizálunk vele. 5-10 perc áztatás bőven elég neki.

Borsmenta

Külsőleg is alkalmazható a torokbántalmakra, de teaként fogyasztva az igazi, fokozza a nyálképződést és csökkenti az orr váladéktermelését. A mentol hűsítő hatású, fájdalomcsillapítóként is jól funkcionál. Kiváló fejfájásra, fertőtlenítésre és vértisztításra, de görcsoldóként is használják. Forrázás után elég neki 5-7 perc, majd szűrjük le. 

Útifű

Antibakteriális, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású, csökkenti a köhögés tüneteit és felszakítja a nyákot.  A torok nyálkahártyáját bevonva, enyhíti annak gyulladását, köptető hatású. Gátolja a kórokozó baktériumok szaporodását is. Nem csak teaként érdemes fogyasztani, a lándzsás útifű szirup is rendkívül hatásos - és még finom is.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr5314550828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.