5 ötlet, amitől a sima rizs izgalmasabb étel lesz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rizibizi, kukoricás rizs, petrezselymes rizs, és vége, ennyiféleképpen tudjuk elképzelni ezt az ételt, pedig annyi csodálatos lehetőség rejlik még benne, hogy most külön összeszedjük, nehogy még egyszer valaki unatkozzon egy tál rizs felett.

Nem csak azzal tehetjük ezt az annyira szeretett alapanyagot érdekesebbé, ha más alapanyagokkal keverjük össze, hanem egy csomó más eljárással, ahogyan azt az arab, az indiai vagy a távol-keleti konyhák teszik. A rizs elkészítésével is játszhatunk, például készülhet a tűzhely helyett a sütőben is kicsit megpirulhat, keverhetjük aszalt gyümölcsökkel és magokkal, hogy kicsit édeskés legyen, adhatunk neki ízt fűszerekkel, citromhéjjal, és itt még nincs vége.

1. Főzés helyett sütés

Elég meghökkentően hangzik elsőre, pedig miért ne lehetne működőképes módszer sütőben sütni, jobban mondva voltaképpen gőzölni a rizst főzés helyett? Egy egészen picit más lesz így az állaga, és különösen jól működik ez a technológia valamelyik aromatizálóval, amelynek az ízei így egyenletesen átjárják majd a rizsszemeket. Samin Nosrat a Salt, Fat, Acid, Heat című főzősorozatában egyik kedvenc családi receptjét mutatja be, amelynél a főtt rizst a lábasban megsütik, annyira, hogy egy ropogós kérget kap.

2. Aromatizálók

Ezek azok az erős ízű alapanyagok, amelyek a rizsbe keverve átadják az ízüket az ételnek. Ilyen például a citrom-vagy a narancshéj, fokhagyma, kókusz, a mazsola vagy más aszalt gyümölcs, sőt, voltaképpen a kukorica és a borsó is így működik. Érdemes persze odafigyelni, vigyázni, hogy olyan ízű alapanyagok válasszunk, ami illeni fog a főételhez is. Ezeket érdemes főzés közben a rizshez adni, úgy fogják igazán ízesíteni.

rizsi zesi tes

3. Fűszerek

 A fenti módszerrel működnek: főzés közben adják át az ízüket a rizsnek. Olyan fűszereket érdemes használni, amiket egészben lehet a rizshez adni, majd tálalás előtt el lehet dobni, például kardamom magokat, fahéj rudat, szegfűszeget, csilit, és így tovább.

4.Játék a folyadékkal

Nem csak vízzel főzhetünk rizst, a víz egy részét vagy teljes egészét lecserélhetjük alaplére vagy húslevesre, ha sokkal intenzívebb ízt szeretnénk kapni, de indiai ételekhez jól passzol a kókusztejben főtt rizs is. 

5. Pirítva kevergetés - a másnapos rizs megdicsőülése

A stir-fry vagy pirítva kevergetés módszere kifejezetten másnapos rizzsel a legfinomabb. Bármilyen zöldséggel keverve működik, jöhet rá még egy tojás is, a végén pedig a legjobb, ha meglocsoljuk egy kis szójaszószos-gyömbéres öntettel.  

A legjobb módszert a rizs főzéséhez pedig itt írtuk le korábban.

Ezt is szeretjük