A legjobb szaftos, gazdag, krémes lasagne

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár lasagnét szinte bármilyen szósszal lehet készíteni, a prototipikus lasagne nálunk mindig raguval sül, azaz húsos, ezen változtatni lehetetlen. És bár az olasz konyha egyik legnagyobb tisztelője vagyok, némiképp máshogy készítem, mint azt autentikus módon illene.

Az itáliai receptek nagy részében igyekszem a legjobban odafigyelni arra, hogy az ételeket a legeredetibben készítsem el, talán az egyetlen kivétel ez alól a szabály alól a lasagne, ahol ha nem is életveszélyes mértékben, de változtatok a klasszikus mennyiségeken.

Az olasz receptek folyadék-tészta aránya csak abban az esetben eredményez szaftos, szószos állagot, ha friss, tojásos tésztával dolgozunk, erre azonban a legtöbbször nincs lehetőség - itthon nem kapni minden boltban ilyesmit, házilag pedig nincs idő átlagos hétköznapokon nekiállni. 

Ezért aztán mindössze annyit csaltam, hogy megnöveltem a nedves hozzávalók arányát, nehogy száraz maradjon a végeredmény. A tésztalapokat egy, a klasszikusnál hígabbra főzött besamellel kenegetem meg, a ragut pedig szintén a szokásosnál több paradicsommal, hosszabbra hagyva készítem el. Így a végeredmény nem a pontosan kockázható állagú lasagne lesz, hanem egy annál puhább, szaftosabb étel, de mi így szeretjük.

A lenti lasagnéhez használt bolognai szósz receptje itt található. 

Lasagne húsos raguval

lasagne2

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 liter bolognai szósz
  • 0.5 liter besamel
  • 1 csomag lasagne tészta
  • 100 gramm parmezán
  • 2 csomag mozzarella
  • 400 gramm konzerv paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

Az ebben a receptben leírtak alapján bolognai szószt készítünk. Amikor megfőtt, még egy adag paradicsom konzervet öntünk hozzá. Ez alapján a recept alapján besamelt készítünk, amit kevés sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezünk. Amikor minden kész, összeállítjuk a lasagnét. Egy szögletes tálat megkenünk besamellel, erre fektetjük a tészta lapokat. A lapokat újra megkenjük besamellel, majd egy réteg bolognai következik. Ezt egy adag tészta követi, majd így folytatjuk tovább a rétegzést, míg minden el nem fogy. A tetejére mozzarella és reszelt parmezán kerül. A tálat lefedjük alufóliával, és 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük. Körülbelül 20 perc múlva levesszük róla a fóliát, és további 20 percig sütjük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük