A szépséges buggyantott tojás nem nagy kunszt, de van egy trükkje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Míg a rántotta és a tükörtojás inkább a reggeli műfajához tartozik, addig a buggyantott (avagy posírozott) nálunk inkább feltét funkcióját tölti be. Főként főzelékeket díszít, de simán elbírja egy gazdagabb saláta, sült zöldség is. 

Az benne a legjobb, amikor belemélyesztjük a villánkat, és a sűrű sárgája az alatta található elemekre ömlik. Sokáig küzdöttem ezzel a dologgal, sehogyan sem sikerült igazán tökéletesre. Vagy szép lett, de túlkészült, és szilárd lett belül, vagy éppen hogy folyós maradt a sárgája, de kívül vállalhatatlanul nézett ki. 

Talán ez az a téma, amiben a legtöbb tuti konyhai trükk videó terjed a neten. Van, aki fóliába csomózva készíti, más szűrőbe üti, ezek is mind biztosan szuper módszerek, de sokkal egyszerűbb, ha csak egy lábos, víz és tojás szükséges a művelethez.

Korábban sokszor elbuktam a lejjebb bemutatott örvényes technikával is, méghozzá azért, mert nem tettem elég vizet a fazékba. Sok víz kell hozzá, hogy igazán nagy örvényt lehessen kavarni belőle, így lesz szép a buggyantott tojás formája. Utána pedig nem szabad magára hagyni, árgus szemeinket levenni róla, mert odavész a tökéletes állag.

Buggyantott tojás

DSC 3977

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1 darab tojás
  • 1 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A vizet egy lehetőleg magasabb falú fazékban felforraljuk. A tojást egy pohárba ütjük. A forró vizet fakanállal alaposan megkeverjük. Amikor létrejött a szép, mély örvény, a közepébe zuttyantjuk a tojást. Ekkor már nem keverjük, nem piszkáljuk, csak drukkolunk neki. Az időzítőt három percre állítjuk, a lángot közepesre. Amikor lejárt az idő, szűrőkanállal kihalásszuk a tojást. A műveletet további tojásokkal megismételhetjük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük