Tudtad, hogy a Cayenne-bors nem is bors? De mi ez, és mire lehet használni?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármennyire is meglepő, a Cayenne-bors nem egy borsfajta - a magyar elnevezése valószínűleg egy félrefordításból született. De mi is akkor ez a fűszer és miért érdemes fogyasztani?

A Cayenne-bors nem más, mint a csípős chilipaprika fűszerként használt durva őrleménye, a chilis fűszerkeverékek állandó alkotóeleme. A bors elnevezés egy félrefordításból származhat, ugyanis az angolban a "pepper" borsot és paprikát is jelent. Egy másik elmélet szerint a formája miatt kapta az elnevezését, ugyanis őrölve úgy néz ki, mint egy piros színű bors.

Származási helye Közép-Amerika, vadon termő és termesztett, évelő növény. Bokra akár 2 méter magasra is megnőhet, levele a sima paprikáéhoz hasonló. Szaporítása magról történik, de cserépben is termeszthető. A termés maga a chili, a szárított, őrölt formája a Cayenne-bors.

Nem csak ízesíteni érdemes vele, az egészségre gyakorolt hatása is jelentős. Az inka, azték és maja kultúrában gyógyhatású fűszerként volt ismert, később pedig India, Kína és a Közel-Kelet gyógyászata is előszeretettel használta - és használja a mai napig. 

cayenne

A Cayenne-bors egészségügyi hatásai

Fájdalomcsillapító

Mivel egy csípős fűszerről van szó, legfőbb hatóanyaga a kapszaicin. A kapszaicin az egyik leghatásosabb fájdalomcsillapító, krémekben és tapaszokban is használják. A hatóanyag megakadályozza, hogy az agyunk fájdalomérzékelő receptorai működésbe lépjenek, ezért hirtelen fájdalom esetén is hatásosan működik. Ha például ízületi gyulladás vagy hátfájás gyötri az embert, a kapszaicin tartalmú krémek rögtön helyrehozzák. A kapszaicin mellett A-, C-, E- és B6-vitamint tartalmaz, illetve káliumot, mangánt, rezet, vasat, és antioxidáns hatású flavonoidokat is. 

Gyulladáscsökkentő, gombaölő

Erős antioxidáns tartalma miatt nagyon hatásos gyulladáscsökkentő, gyengeség, betegség esetén segít visszanyerni a szervezet energiáját, belső erejét, erősíti az immunrendszert, fejfájásra különösen jó. Nyugtatja az idegeket, javítja az agyműködést, illetve megelőzi az időskori elbutulást is. Fokozza az izzadást, ezáltal méregteleníti a szervezetet. Nátha és felső légúti megbetegedések esetén is hatásos, jó váladékoldó, ráadásul gombaölő hatása miatt leviszi a gyulladást a torokról és a manduláról, ha vízzel elkeverve gargalizálunk vele.

Megelőzi a vérrögök kialakulását

A legtöbben azért fogyasztják, mert serkenti a véráramlást. Kitágítja az ereket, ezáltal megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkenti a stroke és a szívroham kockázatát, rendszeres fogyasztása normalizálja a szívműködést. Érelmeszesedés esetén mindenképpen ajánlott a fogyasztása, a plakkosodás folyamatát nem csak megelőzi, de vissza is tudja fordítani. Visszaállítja az artériák, vénák rugalmasságát, azáltal, hogy ellátja a szükséges összetevőkkel a sejtstruktúrát. A vérnyomást is ideális szinten tartja, de jó hatással van a koleszterinre is. 

Segít a fogyásban, görcsoldó

Érdemes fogyókúra alatt kapszaicin tartalmú ételeket fogyasztani, ugyanis csökkentik az éhségérzetet és fokozzák az anyagcserét, úgyhogy amellett, hogy kevesebbet eszünk, még több energiát is égetünk el. Az ilyen ételek megóvják a gyomor nyálkahártyáját, jó hatással vannak a gyomorfekélyre, stimulálják a bélmozgást, segítik a tápanyagok felszívódását. Hányás, hasmenés, puffadás esetén is nagy segítségünkre lehetnek, kiirtják a gyomorban és a bélben lévő gombákat, baktériumokat. Menstruációs görcsök esetén is hatásosak.

cayenne2

Hogyan használjuk?

A Cayenne-bors ételekhez adva is megőrzi jótékony hatását, de forró vízzel elkeverve még hatékonyabb. Tehetünk mellé a vízbe mézet és citromot is, de beletehetjük az őrölt paprikát narancslébe is, szuper immunerősítő és zsírégető ital. Arra azonban figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, napi fél teáskanál a javasolt mennyiség. 

Cayenne-bors a háztartásban

A Cayenne-bors nem csak a szervezetünknek tesz jót, a háztartásban is hasznát vehetjük. Az állatok nem kedvelik sem az illatát, sem az ízét, úgyhogy könnyedén távol tarthatjuk a nem kívánatos vendégeket.

Tökéletes hangyariasztó, ha a bejárati ajtónk elé szórunk belőle, nem fognak bejönni a házba a kéretlen látogatók. A macskák sem kedvelik ezt a csípős fűszert, úgyhogy érdemes bedörzsölni vele azokat a madzagokat vagy kábeleket, amiket nem szeretnénk, hogy szétszedjen a cica. Igaz, hogy egy chilis kábel sem feltétlenül a legjobb dolog, de még mindig inkább ez, minthogy a méregdrága berendezés a kukában landoljon. A Cayenne-bors kerti rágcsálók ellen is hatásos, ha permetet készítünk belőle, majd ráfújjuk a növényeinkre, nem lesz több pocok a kertben. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük