Szuperegészséges hordozható reggeli a házi müzliszelet

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik leghasznosabb, legokosabb étel a világon a müzli vagy granolaszelet, ezzel mi is egyet értünk, ezért még egy receptet is adunk a házi verzió elkészítéséhez, ami finomabb, olcsóbb és sokkal táplálóbb, mint a bolti.

A müzliszelet egy hihetetlenül hasznos intézmény, mert édes, de közben van benne egy csomó olyan alapanyag is, ami lassan szívódik fel és tápláló. Úgy ad energiát, hogy azt néhány órán át szinten is tudja tartani, nem szökik az egekbe, majd zuhan a mélybe a vércukorszint úgy, ahogy azt egy csoki után teszi. 

A másik hasznos tulajdonsága, hogy hordozható, be lehet csomagolni a gyereknek úszás utáni éhségroham esetére, lehet vinni magunkkal edzés utáni lemerülésre, és akkor is jól jön, ha nem volt idő otthon a reggelire. 

A bolti müzliszeletek nekem mind túl édesek és szárazak, ezért állok neki időről időre az otthoni sütésnek. A müzliszeleteket általában a sok méz vagy szirup köti össze. Most megpróbáltam a méz egy részét banán és datolya folyékonnyá főtt egyvelegére cserélni, hogy kevésbé legyen töményen édes. Nagyon sok benne a mag, hogy tényleg tele legyen energiával, hiszen ez itt most nem a fogyókúráról szól, hanem a hatékony energia utántöltésről.

Ha a szárazanyag-folyékony anyag arányokat megtartjuk, bátran lehet variálni a receptet és cserélgetni a magokat arra, amit szeretünk vagy amink épp otthon akad.

Házi müzliszelet

házi müzliszelet

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 120 gramm zabpehely
  • 50 gramm mandula
  • 50 gramm napraforgó mag
  • 50 gramm tökmag
  • 20 gramm szezámmag
  • 6 darab datolya
  • 1 darab banán
  • 100 gramm méz
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A zabpelyhet és az összes többi magot egy nagy tálban elkeverjük, hozzákeverünk egy csipet sót. A datolyát kimagozzuk, feldaraboljuk, a banánt egy villával összetörjük, és a mézzel együtt egy kis lábosba tesszük. Nagyon alacsony lángon sűrű, lekvárszerű masszává főzzük, majd egy krumplinyomóval egyneművé dolgozzuk. Ezt a masszát öntjük a száraz anyagok egyvelegére, nagyon alaposan elkeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt szögletes edénybe nyomkodjuk. 190 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk egészen kihűlni.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük